Harcsa Norbert: Benjit verjük meg, ez egy reális cél – Interjú

Harcsa Norberttel, egykori válogatott amatőr, most profi ökölvívóval beszélgettünk, aki egy Felix Promotion által szervezett gálán 2017 Júniusában Bacskai Balázs ellen lépett ringbe. Norbi számára a mérkőzés kedvezőtlenül alakult, azóta nem volt mérkőzése, és kicsit eltűnt a nyilvánosság elől. Az amatőr és profi karrierjében (8-1-0) kiváló eredményeket elért ökölvívó, újra kesztyűt húzott, és új edzőjével Pintye Szabolccsal egykori veretlen középsúlyú profi magyar bajnokkal készül visszatérésre a boksz világába.

Riporter: Erdélyi Kálmán

A riport szöveges átirata:

Norbi tavaly június óta kicsit eltűntél a bokszrajongók szeme elől. Nyugtass meg mindenkit, hogy te vagy, élsz és virulsz és továbbra is számolhatunk veled, mint jó magyar bunyóssal. Szóval igazából csak pihentél egy jót.
H. N.: Igen, a Benji elleni mérkőzés után, amikor lejöttem elég elveszettnek éreztem magam. Voltak bennem rossz érzések. Sokan azt mondták, hogy olyan volt, mintha az egész magyar ökölvívás ellen bokszoltam volna. Mert ugye ott, ők nagyon egybe voltak, komoly stáb volt mögötte. Tehát kicsit úgy éreztem, hogy ellenem szólt az a mérkőzés. De kipihentem magam, voltam a családommal nyaralni. Megszületett a gyermekem és nagyon hiányzott az ökölvívás. Szabival egyeztetve arra jutottunk, hogy van még keresnivalóm. A hazai mezőnyben mindenképpen, meg ha ezt ki tudom nőni, meg tudom oldani, akkor meglátjuk, hogy hogyan tovább.

Már ősidők óta bokszolsz, tízen éve. Meg van még benned ez a motiváció, lendület? Mert azért neked volt megtorpanásod az amatőrök között is. Akkor is volt arról szó egyszer, hogy abba hagyod, aztán most a profiknál volt egy botlás. Szóval érzel még magadban annyi lendületet, hogy kihozd magadból a benned rejlő potenciált?
H. N.: Igen, én 2008-ban a világbajnokság után abbahagytam és öt évig pihentem. Tehát nem áll tőlem messze, abbahagyni a bokszot. Fel kell töltődni néha az embernek. Mindenképpen van bennem motiváció és érzem magamban az erőt. Harminc éves vagyok, mások ilyenkor szoktak belejönni, úgyhogy reméljük a legjobbakat.

Ugye neked volt már néhány edződ a pályafutásod során, volt néhány edző váltásod. Mit gondolsz nem találtad meg eddig a számodra ideális trénert vagy pedig veled azért kicsit nehézkesebb az együttműködés? Szóval te sem vagy egy könnyű pali mondjuk ki.
H. N.: Fiatalon mindenképpen velem volt a probléma, tehát nagyon hebehurgya kis gyerek voltam, meg fura dolgaim voltak. Ezeket kinőttem úgy gondolom és Adorjánnal egyébként nagyon jól megértettük egymást, meg nagyon hasonlóan láttuk a dolgokat. Neki is a magánéletbeli elfoglaltságai miatt nem tudtunk olyan munkát végezni, ami esetlegesen elég lett volna egy komoly eredményre. Ugyanis amatőrben elment ez a tingli-tangli azért három menet alatt. Ügyes voltam, el tudtam kerülni a nagy veréseket még a legjobbak ellen is. Itt ugye tíz menet alatt van idő bőven, még egy közepes is nagyon meg tud verni. Én, ha hozom a bunyómat 3-4-5 menetig maximum, utána öt menet az nagyon rázós, ha nincs az embernek megfelelő kondíciója.

Nemrég óta edzel új edződdel, a Pintye Szabival. Mik az első benyomásaid? Mi a legnagyobb különbség, ami az előző trénereknél végzett munkát illeti?
H. N.: Mindenképpen az, hogy nagyon hisz a munkában, fanatikusan. Most már 31 éves vagyok, nem kell győzködni, elfogadom amit mond. Ha ezt össze tudjuk hozni, hogy lesz rendesen erőnlétem, mert úgy gondolom, hogy a tudásommal nincs probléma. Tehát megfelelően képzett vagyok, taktikailag elég érett. Ha hozzám tudja tenni, amit ő tud erőnlétben, akkor szerintem jó dolog sülhet ki belőle. Egy hete edzünk együtt, úgyhogy meggondolatlanság lenne most előre azt mondani, hogy megverünk mindenkit, de erre készülünk.

Mikor láthatunk ebből az új felkészülésből valamit? Mikor lépsz várhatóan szorítóba? Lehet-e erről bármit is tudni, bármi konkrétumot?
H. N.: Konkrétumot nem lehet tudni. Mi elkezdtünk készülni, szerintem 2-3 hónap múlva már olyan állapotban leszek, hogy egy felhozó mérkőzést mindenképpen tudok bokszolni. És akkor, ha végig tudom nyomni a nyarat, talán szeptember-október környékén egy visszavágó esetleg Benjivel. Elsődleges célunk az ez.

Elsődleges cél, de van benned megfogalmazva egy konkrét távlati cél? Amit szeretnél elérni? Gondolok itt egy Európa-bajnoki vagy egy Interkontinentális címre vagy akármire is? Vagy ez most egy picit vakrepülés? Azt mondod, hogy most megnézed egy új edző, új felkészülés és majd meglátod, hogy ez mire lesz elég?
H. N.: Az az igazság, hogy én rám mindenki azt mondja, hogy nagyon el vagyok szállva, de én nem vagyok egy földtől elrugaszkodott ember. Ismerve a középsúlyú mezőnyt, tehát ott a második-harmadik vonalban is olyan ökölvívók vannak, akiket nagyon nehéz megverni. Oda egy nagyon jó felkészülés kell, nagyon jó állapotban kell lenni, oda sok mindennek egyben kell lennie. Egyelőre azt mondom, hogy a Benjit verjük meg, ez egy reális cél. Tehát ez nem egy elrugaszkodott dolog, hogyha fel vagyok készülve és tudom hozni a rendes bunyómat tíz menetig, akkor reális esélyem lehet ellene. Ha őt megtudjuk oldani meggyőzően, akkor átgondoljuk. Természetesen mindenképpen az a cél, hogy bokszoljunk tovább, tehát egy meccs miatt felesleges visszatérni. Nem ér annyit az egész, hogy felborítom a magánéletemet, lerakom a munkámat. Abban nincs annyi ráció, nem ő miatta térünk vissza, de az az elsődleges cél, hogy őt meg tudjuk oldani meggyőzően. Mert akkor abból lehet építkezni.

Tehát ő lesz úgymond a teszt? Ha sikerül, akkor megyünk tovább, ha nem sikerül esetleg akkor újra picit eltűnsz pár hónapra?
H. N.: Nem, hogyha tényleg megver még egyszer, akkor tényleg le kell rakni a lantot. De úgy készülünk, hogy megverjük őt. Mert úgy gondolom, hogy az ő stílusa nekem van kitalálva, ha nem fáradok el. Azt nem lehet tőle elvenni, hogy nagyon rakkolós, erőszakos, terelhető, jól védekezik, elég kombinatív tehát van neki rengeteg jó tulajdonságai. De úgy gondolom, hogy a tudásommal és az én stílusommal meg lehet őt oldani.

Komment

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.