Cecilia Braekhus, a „First Lady” továbbra is veretlen, jövőre jöhet Katie Taylor

Fotó: Cecilia Braekhus – PuzzlePix Fotóügynökség

Napjaink egyik legsikeresebb profi női ökölvívója, a norvég Cecilia Braekhus (36-0; 9 KO) tegnap este Monte Carlóban lépett szorítóba a Matchroom gáláján. A 12 éve profi és azóta 36 meccs – 36 győzelemmel álló veretlen kiválóság legutóbbi ellenfele az argentin Victoria Noelia Bustos volt. Braekhus már 2014 óta a váltósúly királynője, azóta ő a súlycsoport vitathatatlan bajnoka. Bustos ellen pedig már 10. alkalommal védte meg a négy nagy szervezet (IBF/WBO/WBC/WBA Super) világbajnoki címét (emellett még az IBO öv is az övé). Egyébiránt első világbajnoki címét 2009-ben szerezte, tehát már egy évtizede világbajnok a hölgy. És nem mellesleg a The Ring Magazine bajnoka is. Ez azért igen elismerésre méltó teljesítmény.

Braekhus tegnap este egyhangú pontozással (91-99; 92-98, 92-98), fölényesen verte Bustos-t. Túl sok nehézséget nem okozott Braekhus-nak az argentin hölgy. A The Ring Magazine újságírója meg is jegyezte, hogy a norvég kiválóságnak komolyabb gondot okozott, hogy magára tegye azt a rengeteg világbajnoki övet, mint, hogy legyőzze Bustos-t.

Jövőre viszont már nagyobb kihívás vár rá, ha Eddie Hearn terve beválik. Ugyanis a brit promóter azt tervezi, hogy egymás ellen „küldené” két vitathatatlan női bajnokát, a váltósúlyú vitathatatlan bajnok Braekhus-t és a könnyűsúlyban vitathatatlan bajnok Katie Taylor-t (15-0; 6 KO). Ez a párosítás a jelenlegi női mezőny egyik legnagyobb csatája lehet, ennél talán csak az lenne nagyobb, ha Claressa Shields (középsúlyú vitathatatlan bajnok) ellen küzdene Braekhus. Shields egyébként lefele indult el a súlycsoportokban, legközelebb már nagyváltósúlyban bunyózik, így még erre is sor kerülhet. Az ír Taylor könnyűsúlyban vitathatatlan bajnok, de legutóbbi meccsén már kisváltósúlyban szerzett világbajnoki címet, így valószínűleg ő menne fel váltósúlyba és ott csatáznának Braekhus-szal.

Egy kis érdekesség Braekhus-ról: A Kolumbiában született Braekhus két éves koráig egy árvaházban élt, majd Norvégiában adoptálták, ahol olyan nagy hatással volt a norvég ökölvívó életre, hogy az ő sikerei hatására törölték el az 1981 óta érvényben lévő professzionális ökölvívást tiltó törvényt. Bármilyen meglepő is, Norvégiában 1981 és 2014 között törvény tiltotta a professzionális ökölvívást, és a törvényi változásoknak köszönhetően, Braekhus 2016-ban, már öt szervezet világbajnokaként tudott először Norvégiában bunyózni.

Komment