Billy Joe Saunders megbukott egy doppingvizsgálaton

Fotó: Billy Joe Saunders – PuzzlePix Fotóügynökség

A WBO középsúlyú világbajnok Billy Joe Saunders (26-0; 12 KO) úgy tűnik balhét balhéra halmoz. Az év első felében kétszer is lemondta a címvédő mérkőzést Martin Murray ellenében sérülésre hivatkozva. Ez mondjuk még nem is balhé, de a rossz nyelvek azt pletykálták, hogy a második alkalommal nem sérülés állt a háttérben, hanem egy Golovkin elleni meccset szeretett volna nyélbe ütni, de végül nem jött össze. Majd a nehézsúlyú WBC világbajnok Deontay Wilder-t dobta meg egy fél grillcsirkével egy étteremben. Legutóbb pedig egy botrányos videó került fel az internetre, amelyen Saunders – állítása szerint csak viccelt – drogot kínált egy nőnek azért, hogy egy másik férfival közösüljön. Ezért a Brit Bokszszövetség 100 000 fontos bírsággal sújtotta, mert az ökölvívás rossz hírét keltette a viselkedésével.

Most pedig egy önkéntes drogteszten (VADA) bukott meg alig egy hónappal a következő mérkőzése előtt. Az ESPN szerint egy oxilofrine nevű tiltott szert találtak Saunders mintájában. (Az oxilofrine a gyorsabb fogyást segíti elő.) Európában bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és egyes táplálék kiegészítők is tartalmaznak oxilofrine-t, de az élsportolók számára tiltólistás szer. Ezt minden bizonnyal Saunders és csapata is tudta.

Az angol világbajnok október 20-án lépne legközelebb szorítóba Bostonban, Demetrius Andrade ellen, hogy megvédje világbajnoki övét. Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a meccsel, de elég valószínű, hogy elmarad sőt a világbajnoki övétől is megfoszthatják. Minden bizonnyal jó pár teszt következik még, hogy egyértelműen meg tudják állapítani, hogy használt-e tiltott szert vagy sem. Természetesen Saunders-t is megilleti az ártatlanság vélelme, amíg bűnösnek nem találják, de azért elég „vicces”, hogy amikor Saul „Canelo” Alvarez megbukott februárban a doppingteszten, Saunders is igen élesen bírálta és keveselte a büntetést, amit a mexikói kapott.

FRISS HÍR:

Billy Joe Saunders csapata kiadott egy közleményt melyben reagál a pozitív doppingtesztre. A közlemény szerint Saunders nem vétett a BBBofC szabályai ellen, mivel a szervezetében található oxilofrine egy orrspray használata közben került a szervezetébe. A közlemény szerint Saunders-t a VADA tesztelte, ugyanakkor az UKAD ÉS A WADA nem tiltja a szer használatát versenyen kívül. Saunders-t számos alkalommal tesztelte az UKAD 2018-ban és sosem produkált pozitív eredményt, legutóbb épp szeptember 24-én. Ezért a BBBofC nem vonja vissza Saunders versenyengedélyét és a világbajnoki címét sem veszik el tőle. Tehát az október 20-i, Demetrius Andrdae elleni meccs sincs veszélyben.

Komment