A WBC elnöke 2 éves eltiltást ígér Andy Ruiz Jr-nak, ha indul az olimpián

Fotó: Mauricio Sulaiman – PuzzlePix Fotóügynökség

A WBC elnökének, Mauricio Sulaiman-nak és a szervezetnek határozott véleménye van a profi ökölvívók olimpiai indulásával kapcsolatban. Sulaiman már többször kifejtette álláspontját, hogy egyértelműen ellene van, hogy a profik az amatőrökkel közösen küzdjenek az amatőrök szabályai szerint az olimpián és ehhez továbbra is ragaszkodik. Már a 2016-os riói olimpia kapcsán is ezen a véleményen volt és kitart emellett. Szerinte nincs egyedül az aggályaival és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felé is jelezni fogja azokat. Ráadásul legalább két éves eltiltást ígér minden profi bunyósnak, aki indul az olimpián vagy akárcsak az olimpiai selejtezőkön. Ez az eltiltás természetesen csak „házon belül” lenne érvényes, vagyis a WBC ranglistáján nem szerepelhetne két évig az ökölvívó, nem küzdhetne semmilyen WBC övért és a jelenlegi bajnokok pedig elveszítenék címüket.

Sulaiman azért hozta fel ismét a témát, mert a Mexikói Ökölvívó Szövetség (Femebox) hivatalosan felkérte az összes jelenlegi mexikói bajnokot, hogy vegyenek részt a válogatókon. Szeretnének egy „álomcsapatot” összeválogatni, akik képviselnék Mexikót a 2020-as Tokiói olimpián. Andy Ruiz Jr., a jelenlegi nehézsúlyú IBO/IBF/WBO/WBA Super világbajnok pedig fontolóra vette a felkérést, hogy képviselhetné hazáját az ötkarikás játékokon. Elmondta, hogy nagyon megtisztelő lenne számára, de ez a szerződéseitől és a kötelezettségeitől is függ.

Ruiz szempontjából a WBC szigorú szankciója azt jelentené, ha részt vesz az olimpián vagy akárcsak egy selejtezőn, akkor két évig vagyis legalább 2022-ig nem küzdhetne a WBC világbajnoki címéért. Tehát, ha ismét legyőzi Anthony Joshua-t akkor is választania kéne, hogy az olimpia vagy a vitathatatlan bajnoki cím a fontosabb számára. Ugyanakkor, ha veszít és már nem lesz világbajnok akár még bele is férhet számára egy kis kirándulás az amatőrök világába, ha megér neki ennyit egy esetleges olimpiai szereplés vagy akár egy olimpiai aranyérem. Mérlegelnie kell, hogy mi a fontosabb számára, de az összes többi profi mexikói bunyósnak is, aki jelenleg bajnok a WBC-nél vagy tervezi, hogy a szervezet valamelyik övéért küzdene a közeljövőben.

Komment