WBC: Lomachenko franchise bajnok lett, Whyte 2021-ben küzdhet Wilder-rel, Errol Spence Jr.-nak Danny Garcia ellen kell címet védenie

Fotó: Vasyl Lomachenko – PuzzlePix Fotóügynökség

A WBC Cancunban tartja a szokásos éves kongresszusát, ahol született pár érdekes és pár várt döntés is. Ami talán a legérdekesebb, hogy bővítették a Franchise bajnokok számát. Mégpedig az ukrán klasszis, a könnyűsúlyú WBO/WBC/WBA Super világbajnok Vasyl Lomachenko kapta meg most ezt a címet. Így Canelo után ő a második, aki ilyen címet kap a szervezettől.

A „Franchise Champion” címet annak adják oda, aki több szervezet világbajnoki címét birtokolja és más kötelezettségek fognak vonatkozni rá, mint a rendes világbajnokra. Ezt a címet nem lehet elnyerni, hanem a szervezet jelöli ki érdemei alapján a bajnokot, súlycsoportonként egyet. A „Franchise Champion” a visszavonulása után megkapja majd az „Emeritus Champion” címet, ami azt jelenti, hogy bármikor visszatérhet és kihívhatja az aktuális világbajnokot. A „Franchise Champion” mérkőzésein a WBC teljes jogú címvédőjeként bokszol és győzelme után megkapja a Diamond övet, ha veszít akkor pedig az ellenfele, aki ezzel kötelező kihívóvá válik. A bajnoknak nincs kötelező címvédés, ezzel egy nagy terhet vesznek le a válláról. A lényeg tehát az, hogy a WBC csinált még egy bajnokot, akinek kötelezettsége nem sok van a szervezet felé, viszont minden meccse után bevétele van belőle a szervezetnek.

Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy ez mennyiben befolyásolja majd a vitathatatlan bajnoki címet. Hisz eddig a WBC világbajnoki öve is kellett a többi nagy szervezet öve mellett ahhoz, hogy valaki vitathatatlan bajnok legyen. Viszont mióta van ez az új cím (június vége óta) még nem merült fel ez a probléma. De minden bizonnyal úgy találták ki az egészet, hogy a WBC-nek és az aktuális bajnoknak is jó legyen, szóval valószínűleg a Franchise cím is elég lehet a vitathatatlan címhez, ha a többi övet is birtokolja. Ráadásul állítólag ez a Top Rank kérése volt, hogy megkönnyítsék Lomachenko dolgát.

Ezzel a döntéssel pedig az eddigi interim bajnok Devin Haney lett a WBC teljes jogú világbajnoka könnyűsúlyban, aki az eddigi legfiatalabb világbajnok, hisz mindössze 20 éves. Állítólag arra is számítani lehet, hogy Deontay Wilder szintén megkapja ezt a címet, ha legyőzte Luis Ortiz-t november 23-án.

Ezen kívül döntést hoztak minden súlycsoportban a kötelező címvédéseket illetően. Például nehézsúlyban a Deontay Wilder – Luis Ortiz meccs győztesének Tyson Fury-val kell megküzdenie kötelező címvédésként. Dillian Whyte pedig legkorábban 2021. februárjában kaphat lehetőséget kötelező kihívóként megküzdeni az aktuális WBC világbajnokkal, amennyiben tisztázza magát a doppingvádak alól. Cirkálósúlyban Ilunga Makabu és Krzysztof Glowacki küzdhet a betöltetlen címért. A váltósúlyú bajnoknak, Errol Spence Jr-nak pedig Danny Garcia ellen kell címet védenie legközelebb.

Komment