Quentin Tarantino 5 kedvenc bokszolós filmje

A többszörös Oscar-díjas és Golden-Globe díjas forgatókönyvíró, rendező, színész Quentin Tarantino természetesen nemcsak készíteni szereti a filmeket, hanem nézni is. Íme Tarantino listája az öt kedvenc bokszolós filmjéről.

Rocky

A listát nem meglepő módon helyett kaptak a klasszikus Rocky-filmek is. „Ha ökölvívásról és a moziról beszélünk, akkor az első film, ami eszünkbe jut az a Rocky. A történelem messze legsikeresebb bokszolós filmje.” – mondta Tarantino.

Rocky Balboa, az olasz-amerikai bokszló történetét Sylvester Stallone írta és a főszereplő is ő volt, ennek köszönhette, hogy sztár lett belőle. Az alázatos, tiszta szívű ember, a szerelmi történet és a bokszmeccsek okozta izgalom egy tökéletes elegyet alkot Tarantino szerint.

Millió dolláros bébi

Hillary Swank, mint női ökölvívó, Clint Eastwood, mint bokszedző és Morgan Freeman előadása egy nagyon erős és kissé ellentmondásos érzelmi töltéssel rendelkező történetet mutat be.

A harcos

A harcos című film valós eseményeket mutat be. A történet az ír Micky Ward ökölvívó életének egy szeletét mutatja be, ahol helyet kap a drogfüggő, zűrös életet élő féltestvére Dicky Eklund is, aki korábban szintén profi ökölvívó volt. Ward-ot Mark Wahlberg személyesíti meg, a mostohatestvért pedig Christian Bale. Ez a film Tarantino egyik kedvence ebben a műfajban, Christian Bale teljesítménye szerinte szinte tökéletes, nem véletlenül kapta meg a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Micky Ward sosem tartozott a legnagyobb bajnokok közé, nem nyert nagy szervezetnél világbajnoki címet, de óriási szívvel bunyózott és az Arturo Gatti ellen vívott három meccsével beírta magát a boksztörténelem nagykönyvébe. A film még a Gatti meccsek előtti időszakot mutatja be.


A remény bajnoka (Cinderella Man)

A magyarul „A remény bajnoka” címet kapó film, szintén egy létező ökölvívó történetét meséli el. A film főszereplője James J. Braddock (Cinderella Man), aki a harmincas évek elején, a nagy gazdasági világválság idején próbált talpon maradni, a családját eltartani. Egy hétköznapi hős, aki óriási népszerűégre tett szert kitartásával, akaraterejével és nehézsúlyú világbajnoki címig jutott. A filmben Russel Crowe személyesíti meg Braddock-ot. Tarantino szerint bár sok kritikát kapott a film, de az egyik legjobb, az egyik legizgalmasabb film ebben a témában.


Dühöngő bika

Nem meglepő módon egy másik klasszikus, a Jake La Motta-ról szóló Dühöngő bika című film is helyet kapott Tarantino listáján. Ez a film is egy nagyszerű bunyós igaz története. Ráadásul olyan szereplőkkel, mint Robert De Niro vagy Joe Pesci. De Niro Oscar-díjat is kapott a filmért, mint a legjobb férfi főszereplő. A rendező pedig egy másik legenda Martin Scorsese volt.

„A korábbi bajnok életrajzi könyve alapján készült. La Motta élete méltó egy ilyen kaliberű filmhez. Problémái a ringben és azon kívül arra késztették őt, hogy az egyik legismertebb személyiség legyen. Határozottan a legjobb sportfilm, amelyet valaha készítettek.” – Tarantino véleménye a filmről.


Azért ezt a listát ki lehet még egészíteni pár érdekes és jó filmmel. Ha még nem láttad épp itt az ideje, hogy megnézd az 1956-os Valaki odafönt című filmet Rocky Graziano-ról, akit Paul Newman alakít. Vagy a Rubin Carter életéről szóló Hurrikán című filmet, a sokak által ismert Ali című filmet, amiben Will Smith személyesíti meg Muhammad Ali-t vagy a Rocky Marciano című filmet.

Komment