Birkózó-vb – Tizennyolc fős a magyar csapat

A magyar szövetség csütörtökön, a tatai edzőtáborban bemutatta a kazahsztáni olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon induló, 18 fős magyar csapatot, melytől az MSSZ – Bácsi Péter szakmai igazgató szerint – „minél több” tokiói kvótát vár.

A nur-szultani vb-n kötöttfogásban nyolc, míg szabadfogásban és a nőknél öt-öt versenyző képviseli a magyar színeket.
A visszavonulását múlt héten bejelentő, kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok Bácsi Péter a kötöttfogásúak sajtónyilvános edzését megelőzően beszélt a válogatott összetételéről, illetve az utazók elé kitűzött célokról. A legsikeresebb magyar szakágtól két érem megszerzését várják a szövetségben, illetve a lehető legtöbb olimpiai indulási jog megkaparintását.

„Két kvóta mindenképpen benne van a csapatban, ami lehet több is, ám a versenyzőknek nagyon nehéz dolguk lesz Kazahsztánban” – mondta a sportvezető a kötöttfogásúakról. Majd hozzátette, hogy a nőknél és szabadfogásban is szeretnék, ha kvótákat és érmeket tudnának szerezni.

A válogatott névsorában nincs meglepetés. A tavalyi, budapesti vb-hez képest szabadfogásban volt nagy változás. Dvorák László kapitány csapatában helyet kapott két honosított orosz versenyző, Muszukajev Iszmail (65 kg) és Kuramagomedov Murad (74 kg), a korábbi ukrán válogatott, a tavaly már magyar színekben ötödik Olejnik Pavlo (97 kg) viszont nem szerepelhet ezúttal, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ehhez még nem járult hozzá. A nőknél az „alapcsapat” szerepel, benne az idei Európa-bajnok, tavaly vb-harmadik Barka Emesével és a világbajnok Sastin Mariannával.

Kötöttfogásban a Lőrincz-testvérek és a vb- és Eb-győztes Korpási Bálint is tagja az együttesnek, ahogy a 2009-es vb-aranyérmes Kiss Balázs is.

A birkózók helyzete a riói játékokhoz képest sokkal nehezebb, ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság csökkentette a résztvevők számát, így a kvalifikációs sorozat ezúttal már csak három versenyből áll. A nur-szultani vb azért is különösen fontos, mert súlycsoportonként 6-6 tokiói helyet osztanak ki, azaz minden versenyző, aki éremért birkózik, kvótát szerez. Azt követően viszont már csupán a jövő évi egy-egy kontinentális kvalifikációs versenyen, illetve a világkvalifikációs viadalon lehet kivívni a szereplés jogát, s ezeken a versenyeken kategóriánként csak az első kettő kap olimpiai helyet.

Tatán a csapathirdetést követően Németh Szilárd, az MSSZ elnöke ünnepélyesen köszöntötte a nyári korosztályos világversenyeken kiemelkedően szerepelt birkózókat, akik összesen 41 érmet – tíz aranyat, öt ezüstöt és 26 bronzot – szereztek. Kiemelkedik közülük az idei junior Eb- és vb-győztes Takács István (kötöttfogás 82 kg).

„Fiataljaink a nyári korosztályos megméretéseken bebizonyították, hogy méltó követői lehetnek az olimpiai kvalifikációs vb-re készülő aktuális klasszisainknak” – fogalmazott a szövetség első embere.  

A magyar vb-csapat:
    nők:
    —-
53 kg: Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus)
57 kg: Barka Emese (Csepel BC)
62 kg: Sastin Marianna (Vasas)
65 kg: Sleisz Gabriella (ESMTK)
76 kg: Németh Zsanett (UTE)
    férfiak:
    ——–
    kötöttfogás:
60 kg: Torba Erik (BHSE)
67 kg: Krasznai Máté (Pénzügyőr)
72 kg: Korpási Bálint (BVSC-Zugló)
77 kg: Lőrincz Tamás (BHSE)
82 kg: Lévai Zoltán (BHSE)
87 kg: Lőrincz Viktor (BHSE)
97 kg: Kiss Balázs (BVSC-Zugló)
130 kg: Lám Bálint (BHSE)
    szabadfogás:
65 kg: Muszukajev Iszmail (Ferencváros)
74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya)
86 kg: Veréb István (Haladás VSE)
92 kg: Tóth Bendegúz (ESMTK)
125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE)

Forrás: MTI

Komment