Magyar bíró is van az eltiltott 36 riói bokszbíró között?

A 2016-os Olimpia egyik emlékezetes pillanata volt, amikor az ír Michael Conlan a negyeddöntőben elszenvedett „veresége” után egy mindenki által ismert egyezményes jellel bemutatott, majd közölte, hogy az egész AIBA korrupt és elvették tőle a győzelmet. (Kép forrása: PuzzlePix Fotóügynökség)


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság múlt héten jelentette be, hogy a Rióban tevékenykedő 36 bokszbíró egyike sem vehet részt a jövő évi Tokiói Olimpián. Mint ismeretes a NOB kizárta az AIBA-t a 2020-as olimpia szervezéséből és egy munkacsoportot hoztak létre, hogy zavartalanul megszervezzék és lebonyolítsák a soron következő négy karikás játékokat megelőző kvalifikációs tornákat és magát az olimpiai versenyt. (Ennek a munkacsoportnak tagja egyébként Kovács „Kokó” István is.) Ehhez a döntéshez nagyban hozzájárult a bokszbírók kétes döntései nyomán kirobbant botrány is a Riói Olimpián. Már a helyszínről haza küldtek több bírót, majd az olimpiát követően vizsgálatot rendeltek el a vitatható, részrehajló döntések miatt. A 36 bírót a vizsgálat során eltiltották attól, hogy nemzetközi tornákon dolgozhassanak, most pedig egyértelművé vált, hogy a következő olimpián sem lehetnek ott.

„A hivatalos személyeket azért büntették meg, mert a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) nyomozást folytatott ellenük, mivel a meccsek közül többet is egyértelműen elcsaltak. A munkacsoport a sportolókkal folytatott egyeztetés után hozta meg szerdán nyilvánosságra hozott döntését. Tokióban is AIBA-tanúsítvánnyal rendelkező mérkőzésvezetőket és pontozókat alkalmaznak, és minden menet után megjelenítik majd az összes bíró pontszámát.” – írta a 24.hu.

Az eltiltottak névsorát ugyan nem hozták nyilvánosságra, de az AIBA hivatalos honlapján megtalálható egy 36 fős lista a 2016-os Olimpián résztvevő bírók nevével. Ami vélhetően egyezik az eltiltott 36 bíró listájával. Ezen a listán pedig egy magyar bíró neve is szerepel, Juhász Rolandé, aki a MÖSZ Bíró Bizottság facebook oldala szerint a Bizottság elnöke jelenleg. Juhász Rolandot a Magyar Ökölvívó Szakszövetség korábbi elnöke, jelenleg pedig szakmai társelnök Erdei Zsolt javasolta erre a posztra azt követően, hogy ő a MÖSZ Elnöke lett, tehát már a botrányos 2016-os Olimpia után.

Komment