Ma ünnepli 53. születésnapját Mike Tyson

Fotó: Mike Tyson (1987.) – PuzzlePix Fotóügynökség

A profi ökölvívás egyik ikonikus alakja Mike „Iron” Tyson ma ünnepli 53. születésnapját. A világ egyik legismertebb ökölvívója ringbeli teljesítménye és ringen kívüli viselkedése miatt. Bár az utóbbi években már sokkal visszafogottaban él, de aktív pályafutása alatt jó pár balhéja volt, még a börtönt is megjárta. De elsősorban a ringben nyújtott teljesítménye, ami legendássá tette, például ő volt a legfiatalabb nehézsúlyú bokszoló, aki világbajnoki címet szerzett, mindössze 20 évesen. 20 éves pályafutása alatt (kisebb szünetekkel) 58 profi mérkőzése volt, ebből 50-et nyert meg. Az 50 győzelméből 44-et KO-val, ráadásul ebből 23 első menetes kiütés volt. Hatszor szenvedett vereséget és kétszer nem hirdettek győztest.

Először 1986-lett világbajnok, Trevor Berbick legyőzésével megszerezte a WBC világbajnoki címét, majd következő meccsén a WBA övét is megszerezte. 1987. augusztusában megszerezte az IBF világbajnoki övét, ezzel 21 évesen a nehézsúly vitathatatlan bajnoka lett és egészen 1990. februárjáig az is maradt. Ekkor szenvedte el profi karrierje első vereségét James Douglas-től. Magánéleti problémái miatt ekkor nem volt a legjobb formában és ez a mélyrepülés eltartott egy darabig, 1992-ben nemi erőszak miatt elítélték és jó magaviselettel 1995 tavaszán szabadult.

Szabadulása után nem sokkal már vissza is tért a szorítóba és 1996 márciusában ismét világbajnoki címet szerzett (WBC), majd ősszel a WBA övet is visszaszerezte. Majd 1996-97-ben jött az Evander Holyfield elleni két csata, ahol az első meccsen TKO-s vereséget szenvedett, majd a visszavágón diszkvalifikálták a harmadik menetben, mert kiharapott egy darabot Holyfield füléből. Tyson ezt utólag azzal magyarázta, hogy Holyfield egyfolytában szándékosan fejelt és ezen annyira felhúzta magát, hogy dühében beleharapott a fülébe, nem tudott uralkodni magán. Ezért másfél éves eltiltást kapott, de ezek után is visszatért, de már nem az „igazi” Mike Tyson.

Magánéleti és anyagi gondjai rányomták bélyegét a karrierjére. Folyamatosan meggyűlt a baja a marihuánával, saját bevallása szerint miközben a Lennox Lewis elleni meccsre készült többet füvezett, mint edzett. Ez meg is látszott, a meccs előtt jó kis balhét csinált, amikor a sajtótájékoztatón tömegbunyót provokált, de a ringben már nem tudott mit kezdeni Lewis ellen. A 8. menetben KO-s vereséget szenvedett, ez volt pályafutása utolsó világbajnoki címmérkőzése. Ezután már csak háromszor lépett szorítóba, ebből kétszer vereséget szenvedett.

Életét és karrierjét hullámvölgyek kísérték, fékezhetetlen természete sokszor sodorta bajba a ringben és ringen kívül is. Az utcai bunyók, az ivászat, a drogok és szexfüggősége miatt többször került összeütközésbe a törvénnyel. 2007-ben döntött úgy, hogy szakít addigi életével és önként bevonult egy rehabilitációs intézetbe, bár a fű iránti szeretete azóta is megmaradt, napjainkban egy legális fűtermesztő ranchot üzemeltet. Életéről dokumentumfilm készült és 2013-ban egy önéletrajzi könyvet is kiadott.

Komment