Ma 44 éves Wladimir Klitschko, az „Acélkalapács”

Kép: Wladimir Klitschko (2011) – PuzzlePix Fotóügynökség

Wladimir Klitschko 1976. március 25-én született a Szovjetunióban, a mai Kazahsztán területén, Szemipalatyinszk városában, ahol ukrán származású édesapja katonaként szolgált.

Már amatőrként is nagyon szép karriert futott be. 1993-ban junior Európa-bajnok, 1994-ben ezüstérmes a junior világbajnokságon, 1995-ben aranyérmes volt a katonai világbajnokságon nehézsúlyban. 1996-ban ezüstérmes volt az Európa-bajnokságon szupernehézsúlyban. Majd 1996-ban olimpiai bajnok szupernehézsúlyban.

Az atlantai olimpia után megkezdte profi pályafutását. Előbb a hamburgi Universum Box Promotion színeiben, itt Fritz Sdunek volt az edzője. 2004-től pedig a bátyjával, valamint a korábban szintén az Universum alkalmazásában álló Tom Loeffler-rel indított, saját promóciós irodájuk, a K2 Promotions égisze alatt lépett szorítóba. Itt már Emanuel Steward készítette fel őt a mérkőzésekre.

2000. október 14-én az amerikai Chris Byrd legyőzésével a WBO nehézsúlyú világbajnoka lett. Címét öt alkalommal védte meg, de 2003. március 8-án, a délafrikai Corrie Sanders ellen elveszítette azt. Majd 2004. április 10-én ismét megküzdhetett az akkor megüresedett WBO világbajnoki címéért, de nem tudott élni a lehetőséggel, mivel ellenfele, az amerikai Lamon Brewster TKO-győzelmet aratott felette.

Majd 2006. április 22-én ismét legyőzte Chris Byrd-öt és megszerezte az IBF/IBO világbajnoki címét. 2008-ban pedig a WBO világbajnoki címét is begyűjtötte. Mindhárom címét számos alkalommal megvédte és 2011-ben David Haye legyőzésével a WBA (Super) öve is az övé lett, így a négy nagy szervezet övéből hármat ő birtokolt. A negyedik övet (WBC) pedig a bátyja, Vitali Klitschko. Mivel megígérték édesanyjuknak, hogy sosem fognak egymás ellen harcolni, így sosem egyesítettek címet.


Egészen 2015. november 28-i megőrizte öveit, amikor is pontozásos vereséget szenvedett Tyson Fury-tól, így elveszítette világbajnoki címeit és több, mint 10 évig tartó veretlenségét. Bár szó volt egy visszavágóról Fury ellen, de ez a brit bunyós miatt nem jött létre. Ezután 2017-ig nem is lépett szorítóba, akkor Anthony Joshua ellen megpróbált újból világbajnok lenni, de április 29-én kiütéses vereséget szenvedett Londonban. Ez volt az utolsó profi mérkőzése.

Azóta időnként felmerült, hogy visszatér Klitschko, néhányszor ő maga hozta szóba. Tavaly például azt mondta, hogy azért visszatérne, hogy megdöntse George Foreman rekordját és ő legyen minden idők legidősebb nehézsúlyú világbajnoka. Foreman 45 éves, 9 hónapos és 26 napos volt amikor 1994. november 5-én legyőzte Michael Moorer-t. Ahhoz, hogy megdöntse ezt a rekordot nagyjából 2022. februárjában kell legkorábban újra világbajnoki címet szereznie. 

Nagyjából 20 éves profi pályafutása alatt Wladimir Klitschko 69 mérkőzéséből 64-et nyert meg (ebből 53-at idő előtt), ötöt elveszített. Négyszer volt interkontinentális bajnok (WBC, WBA, WBC, WBA), ezek mellett a NABF és NABO észak-amerikai szervezetek bajnoki címét is megszerezte egy-egy alkalommal. Az Európa-bajnoki címet (EBU) egyszer szerezte meg, melyet az első WBA interkontientális címmel egyesített. Világbajnok pedig kettő alkalommal volt (WBO, WBA/IBF/WBO/IBO/RING).

Komment