Ma lenne 48 éves Arturo Gatti

Fotó: Arturo Gatti – PuzzlePix Fotóügynökség

Arturo Gatti 1972. április 15-én született Olaszországban, Cassino városában. Nem sokkal később Kanadába költözött a család, de tinédzser korát már az USA-ban töltötte. 1991-ben állt profi ökölvívónak és 4 évvel később, 1995. decemberében megszerezte első világbajnoki címét. Tracy Harris Patterson legyőzésével az IBF nagypehelysúlyú világbajnoka lett. Ezt a címét jó párszor megvédte majd 1998-ban súlycsoportot váltott.

Következő világbajnoki címmeccséig egészen 2004-ig kellett várnia, amikor is az év januárjában megszerezte a WBC kisváltósúlyú világbajnoki címét. Azonban 1998 és 2004 között is olyan meccsei voltak, amik világbajnoki cím nélkül is méltán bekerülhettek a boksztörténelem nagykönyvébe.  Például az Ivan Robinson elleni két meccs 1998-ban, amiket elveszített. (Az elsőért megkapták az Év mérkőzése címet a The Ring Magazine-tól.) Vagy az Oscar De La Hoya elleni meccse, vagy épp a Micky Ward ellen vívott trilógia 2002 és 2003 között.

A harmadik Ward elleni meccs után jött a már említett WBC kisváltósúlyú világbajnoki cím, amit Gianluca Branco ellen szerzett meg és kétszer meg is tudta védeni, egészen addig, amíg 2005-ben nem került össze Floyd Mayweather Jr.-ral, aki leiskolázta Gatti-t. Az edzője Buddy McGirt a hatodik menet után feladta küzdelmet, mivel Gatti-nak nem sok esélye volt Mayweather ellen, sőt szinte már nem is látott semmit úgy bedagadtak a szemei. De magától ezt a küzdelmet sem adta fel, ahogy a De La Hoya ellenit sem még 2001-ben.

Ezután még 2006-ban volt egy világbajnoki címmérkőzése nagy szervezetnél, már váltósúlyban Carlos Baldomir ellen, ahol TKO-s vereséget szenvedett. Majd egy évvel később még utoljára szorítóba lépett, de itt sem tudott nyerni és 2007-ben, 35 évesen vissza is vonult 40-9-es (31 KO) mérleggel.

Gatti az ökölvívás igazi ikonja volt a kilencvenes évek második felében és a kétezres évek elején. Két súlycsoportban (IBF nagypehelysúly, WBC kisváltósúly) is világbajnoki címet szerzett és a The Ring Magazine négy meccsét is az Év mérkőzésének választotta. Ütőereje és látványos stílusa miatt igazi közönségkedvenc volt, aki még vesztes meccsein is mindent beleadott, szívvel-lélekkel küzdött. Igazi harcos volt. Halála után 2012-ben beválasztották az Ökölvívó Hírességek Csarnokába.


Halálának körülményei máig vitatottak. 2009. július 11-én egy brazíliai hotelszobában holtan találták. Az első verzió szerint gyilkosság történt, a brazil hatóságok a fiatal feleségét gyanúsították, őrizetbe is vették, majd nem sokkal később elengedték. Végül hivatalosan öngyilkosság lett a halál oka, amit Gatti családja és barátai nem tudtak elfogadni. Szerintük Gatti soha nem lett volna öngyilkos és a feleségével nem volt jó a viszonya, sokat veszekedtek. Gatti mindössze 37 éves volt halálakor.

Komment