Ifjúsági Világbajnokság – Nők – Súlycsoportonkénti esélyek

A budapesti ifjúsági világbajnokság lesz az első esemény a sportág történetében, amelyen a férfiak és a nők együtt szerepelhetnek, és minden súlycsoport képviseltetheti magát a küzdelmekben. Több mint 160 női versenyző kvalifikált a budapesti ifjúsági világbajnokságra, amelyen a tíz súlycsoport küzdelmeiben parázs csaták várhatóak.

Női korosztályos válogatottunk Olaszországban készült 10 napot a helyi válogatottal, amelyet egyhetes felkészülés követett Írországban, amelyen tíz ország csapata edzett együtt. A női ifjúsági válogatottunk Győrben, az utolsó világbajnokság előtti nemzetközi edzőtáborban fejezte be a felkészülést, amelyen többek között az amerikaiakkal, és az indiaiakkal is kesztyűztek a lányaink.

Akárcsak a fiúknál, a lányoknál is 9 magyar versenyző szerepelhet a budapesti ifjúsági világbajnokságon, és tapasztalataikat figyelembe véve többen is odaérhetnek az érmekért folyó küzdelmekbe, amennyiben legjobb teljesítményüket tudják nyújtani a versenyen. Hámori Luca, Lakotár Hanna, Ambrus Viktória, Villás Veronika, Kondákor Emília és Petrovics Gabriella is számos eseményen volt már érmes, nemzetközi tapasztalatuk nem sokkal marad el a legjobbakétól.

A legerősebb súlycsoportok az Ifjúsági Olimpiai Játékok kategóriái lesznek, az 51kg, 57kg, 60kg és a 75kg Budapesten, a legjobb ökölvívók elsősorban majd ezekben a súlyokban szerepelnek a világbajnokságon. Az Ifjúsági Olimpiai Játékokra október közepén kerül majd sor Argentínában, de az ottani mezőny szinte minden tagja Budapesten is elindul.

A hölgyeknél az indiai válogatott uralta a 2017-es ifjúsági világbajnokságot Guwahatiban, csapatuk öt aranyérmet szerzett. Ketten a győztesek közül Budapesten is jelen lesznek, és címvédésre készülnek. Az amerikai női válogatott a világ legjobbjai közé tartozik, hétfős csapatukból öten a végső győzelemre is esélyesek.

A mindig roppant erős orosz női válogatott tagjai közül nyolcan kvalifikáltak a budapesti ifjúsági világbajnokságra, és mindannyian az éremesélyek között vannak. A legjobbjuk Nagyezsda Rjabec nélkül felálló kazahok kilencen vesznek részt Budapesten, és az orosz csapathoz hasonlóan minden versenyzőjük esélyes a pódiumra.

Az olasz női válogatott is a csúcs minőséget képviseli, és az számítana meglepetésnek, ha aranyérem nélkül távoznának a budapesti ifjúsági világbajnokságról. Az európai kontinensen az angolok, az írek, az ukránok, és a németek szintén minőséget képviselnek. A lengyelek és a törökök szintén nagyon erősek a női bokszéletben, de ezúttal nem ugyanolyan minőségiek a csapataik, mint az elmúlt években.

A thaiföldiek, a dél-koreaiak, a mongolok és a japánok komoly fejlődésen mentek keresztül Ázsiában, ahol a korábban domináns kínai válogatott ezúttal szerényebb reményekkel vesz részt a budapesti ifjúsági világbajnokságon, míg Észak-Korea és Vietnam ezúttal távol marad az eseménytől. Az amerikai kontinensen az Egyesült Államok mellett Kanada, Argentína, és Brazília képviseli a legjobb minőséget.

Női 48kg:

Az indiai Nitu Ghanghas a címvédő a legkisebbek között, és az idei évben megnyerte az ifjúsági Ázsia-bajnokságot is, valamint az elmúlt egy esztendőben senki sem tudta legyőzni. Az indiai tehetség októberben lesz csak 18 éves, de Budapesten második ifjúsági világbajnoki címét ünnepelheti. Az ír Daina Moorehouse 2017-ben junior Eb-aranyat szerzett, idén pedig már az ifjúságiak között volt az európai kontinens legjobbja. A törékenynek tűnő mindössze 16 éves ír szupertehetség még sohasem találkozott az indiai sztárral, de Budapesten Nitu legnagyobb ellenfele lehet a harcos versenyző. A bolgárok tavalyi junior Európa-bajnoka Melek Zakifova idén bronzot szerzett elsőévesként az ifjúsági Eb-n. Ugyanott az orosz Kszenija Beszcsasztnova ezüstig jutott, a rutinos német Maxi Klötzer pedig immáron kétszeres bronzérmes. Az amerikai kontinens legjobbja az Egyesült Államokból érkezik, a 16 éves Sandra Tovar sokáig juthat Budapesten is. Az ifjúsági Ázsia-bajnokságon ezüstérmes thaiföldi Nillada Meekoon és a kazah Anel Kudajbergen az ázsiai újhullámot képviselik Budapesten. Az olasz Giorgia Rossi rengeteget fejlődött az ökölvívás minden szegmensében, így érdemes lesz rá is odafigyelni. A 16 éves nyíregyházi Vitál Dominika újonc a magyar válogatottban, de a júliusi szerbiai nemzetközi tornán kazah ellenfelet legyőzve bronzéremig jutott.

Női 51kg:

A junior világbajnok amerikai Heaven Garcia kikapott a tavalyi ifjúsági világbajnokság negyeddöntőjében, a kazah Zsanszaja Abdraimova győzte le Guwahatiban. Mindketten megnyerték kontinensük ifi tornáját az idei évben, és favoritként érkeztek Budapestre, ahol a légsúly lehet az egyik legerősebb súlycsoport. Az olasz Martina La Piana ifjúsági Európa-bajnok lett tavalyi junior Eb-címét követően, ugyanazt az utat járta be, mint az ír Daina Moorehouse a 48 kilósok között. Számos szakértő szerint az 51 kilósok küzdelmeinek egyik legnagyobb esélyese lehet, egész pályafutása során mindössze egyetlen vereséget gyűjtött be. Az indiaiak ifjúsági Ázsia-bajnoki ezüstérmese Anamika harcossága sokaknak lehet majd kellemetlen Budapesten. Az orosz Ljubov Sarapova több Eb-éremmel a tarsolyában és hat év tapasztalattal vesz részt a világbajnokságon. A tavalyi ifjúsági Vb bronzérmese a japán Rinka Kinosita és a bolgár Gorjana Sztoeva szintén képes lehet bárki ellen győzelemmel zárni egy küzdelmet. A bolgár hölgy aranyérmes volt a 2017-es ifjúsági Eb-n, míg idén meg kellett elégednie egy ezüsttel. Az indiai felmenőkkel rendelkező angol Simran Kaur a 48 kilósoktól lépett feljebb egyet, és remek benyomást tett a nemzetközi versenyeken, akárcsak a kanadai Emilia Dermott. A magyar színeket képviselő kétszeres junior Eb-bronzérmes kőszegi Lakotár Hanna elsőéves ifjúsági versenyző, de szintén az éremesélyesek között szerepel a neve. A dél-koreai Kim Csae-von hat nemzeti bajnoki címet szerzett már pályafutása során, meglepetésre készül második nemzetközi versenyén. A mongol Mungunsaran Balsan, a Golden Belt tornán győztes ecuadori Dayanna Bone, a görög Chrysoula Plea és a thaiföldi csapat egyik legrutinosabbja Kittiya Nampai is okozhat meglepetéseket.

Női 54kg:

Az olasz Biancamaria Tessari aranyérmes lett az idei ifjúsági Európa-bajnokságon, és szenzációs teljesítményt nyújtott a nemzetközi tornákon is. Legnagyobb ellenfele Budapesten az amerikai válogatott egyik legfiatalabb tagja, Iyana Verduzco lehet, aki már 4 évesen kezdte a sportágat, és 84-4-es mutatója félelmetesnek tűnik. Az ukrán Anasztaszija Liszinszka egy évvel ezelőtt ifjúsági Eb-ezüstérmes volt, azóta egy súllyal feljebb lépett, de magassága az 54 kilóban is elegendő lehet egy kiugró teljesítményre. A török Aycan Guldagi az idei ifjúsági Eb-n jutott el az ezüstéremig, és bizonyította, egy természetes tehetség a súlycsoportjában. A szerbiai nemzetközi torna aranyérmese, az indiai Divya Pawar, az ifjúsági Ázsia-bajnokságon bronzérmes mongol Erdenedalai Michidmaa mellett a thaiföldi Phonnapa Lapan képviseli Ázsiát komoly reményekkel. A thaiföldi versenyző egy hónappal ezelőtt az olasz Tessari ellen is győzni tudott, így kiemelt figyelmet kap Budapesten is. A lengyel Beata Kaluza és a fehérorosz Darja Dikova mellett a nagykanizsai Kondákor Emília is az európai kontinens rutinosabb tagjai közé tartozik.

Női 57kg:

Az ifjúsági világbajnok és a junior világbajnok indiai Sakshi Ghanghas két váratlan vereséget is szenvedett az idei évben, de ennek ellenére címvédésre készül Budapesten. Legnagyobb ellenfele a szlovákok 17 éves titánja Jessica Triebelova lehet, aki immáron három korosztályos Európa-bajnoki címmel rendelkezik, és 2016 októbere óta nem szenvedett egyetlen vereséget sem. Az orosz Valeria Rogyionova junior Európa-bajnok volt 2015-ben, azóta minden évben érmeket gyűjtött be a kontinensviadalokon. Az amerikaiak ifjúsági Vb-bronzérmese Isamary Aquino idén a Pánamerikai-bajnokságon is győzött új súlycsoportjában. Az orosz, és az amerikai ökölvívó mellett az olasz Giordana Sorrentino is az esélyesek közé tartozik. A japánok legjobbja, az ifjúsági Vb-bronzérmes Szena Irie és a thaiföldi Panpatchara  Somnuek egyaránt bronzérmet nyert az idei ifjúsági Ázsia-bajnokságon remek teljesítménnyel. Az ír Dearbhla Rooney és a kazah Jerkezsan Dauletzsankizi egyaránt döntősök voltak kontinenseik versenyein idén, és nagy reményekkel vágnak neki a budapesti ifjúsági világbajnokságnak. Az angolok junior Európa-bajnoka Elyse Glynn egy súlycsoporttal feljebb lépett, de gyorsan beleerősödött a kategóriába. A németek ifjúsági Eb-bronzérmes tehetsége Sophie Alisch mellett a horvátok legjobbja Nikolina Csacsics és a magyar csapat 17 éves versenyzője Matesz Viktória is meglepetéseket szeretne okozni Budapesten.

Női 60kg:

Az angol Caroline Dubois kilenc évesen kezdte meg a boksz karrierjét, és minden nemzetközi mérkőzését megnyerte eddig pályafutása során. A kétszeres junior Európa-bajnok és egyszeres ifjúsági Európa-bajnok angol hölgy Budapesten is a legesélyesebb a végső győzelemre, de a könnyűsúly szintén roppant erős ellenfeleket vonultat fel. Az örmény származású angol Nune Aszatrjan junior Európa-bajnokként és ifjúsági Eb-ezüstérmesként lép ringbe Budapesten, és Dubois koronájára pályázik. A magyar női bokszsport legtehetségesebb alakja a kőszegi Hámori Luca ebbe a nagy hármasba tartozik, teljes pályafutása során eddig csak az előbb említett orosz és angol versenyzőktől kapott ki, amelyen épp Budapesten szeretne változtatni. Hámori Luca hét nemzetközi tornán győzött az elmúlt két évben, és nagy önbizalommal várja a világbajnokságot. A thaiföldiek ifjúsági Ázsia-bajnoka Porntip Buapa, a már a tavalyi évben is az ifjúsági csapatot erősítő indiai Jony, a kazah Marija Gladkova és a dél-koreai Dzso Mi-hjun egyaránt az ázsiai kontinens erősségei lehetnek a világbajnokságon. Az argentin Victoria Saputo az amerikai kontinens legjobbja lett idén, és alaposan ismeri a magyar környezetet, miután két hetet a tatai edzőtáborban töltött. A finnek legjobb ifjúsági versenyzője Vilma Viitanen, a júliusi szerbiai nemzetközi tornán ezüstérmes német Stefanie Von Berge, az új-zélandi Pelea Fruean, az ausztrálok Óceánia-bajnoka Emma Lawson, Afrika legjobbja, a tunéziai Mawada Taghouti, az amerikai Nicole Ocasio és a lengyel Daria Puszka is bárkire veszélyes lehet. Ellenfelekből nincs hiány, ezeknek kell megfelelnie a legjobbaknak is.

Női 64kg:

Az angol Gemma Richardson 2001-ben született, akárcsak a fentebb nevezett Caroline Dubois és szintén ifjúsági Európa-bajnok lett idén elsőévesként. A 17 éves angol versenyzőnek minden képessége megvan arra, hogy a világbajnokságon is a dobogó legmagasabb fokára állhasson. Az indiaiak ifjúsági Ázsia-bajnoka Manisha és az amerikaiak kontinenselsője Aidyl Cardenas lehetnek Richardson legnagyobb budapesti riválisai. Az orosz Lanna Maljuganova csak idén év elején harcolta ki a csapattagságot, de a szerbiai nemzetközi tornán bemutatott teljesítménye a világbajnokságon is sokat érhet. A magyar színeket képviselő Villás Veronika a tavalyi ifjúsági női világbajnokságon két meccset megnyerve a legjobb nyolcig jutott, és sérüléséből felépülve az éremért lehet harcban Budapesten is. Az ukrán Marija Szedaja, az ifjúsági Ázsia-bajnokságon ezüstérmes tádzsik Idimoh Holova, a kínai Vang Hszü-lu, a marokkói Rim Zaiti és a roppant erős szlovák Miroslava Jedinakova harcban lehetnek az érmekért.

Női 69kg:

Az indiai Lalita megnyerte az idei ifjúsági Ázsia-bajnokságot a thaiföldi fővárosban, és minden riválisát nagy fölénnyel győzte le. Április óta az edzőtáborok mellett a szerbiai nemzetközi tornán szerepelt júliusban, ahol szintén bezsebelte az első helyezést, így aranyérme Budapesten sem lenne meglepetés. A lengyel női ökölvívás a világ legjobbjai közé tartozik, a jelenlegi ifjúsági csapatuk nem a legerősebb, de az ifjúsági Eb-aranyérmes Patrycja Borys komoly riválisa lehet az indiai versenyzőnek. Oroszország burját régiójából érkező Angelina Kabakova ifi Eb-ezüstérmes, és annak ellenére, hogy idén mind lengyel és indiai riválisától kikapott, esélyes lehet a végső sikerre is. A kanadai Charlie Cavanagh és az Egyesült Államok versenyzője Marle Wendland az amerikai kontinens legjobbjai ebben a súlycsoportban, mindketten veszélyesek lehetnek a legjobbakra is. A kazah Maja Bejszebajeva, a rutinos tajvani Ho Szu-Ping, az ifjúsági Vb-bronzérmes német Alina Popp, a török Gulcan Arga, és a marokkói Afrika-bajnok Salma El-Hajjani mellett magyar éremesélyese is van a súlycsoportnak. A több ellenfelét döntő fölénnyel legyőző 17 éves kőszegi Ambrus Viktória junior Eb-bronzérmét követően az erejét szeretné kamatoztatni a budapesti világbajnokságon.

Női 75kg:

A középsúlyúak mezőnyében egy extraklasszis emelkedik ki, az orosz Anasztaszija Samonova ifjúsági világbajnok, junior világbajnok, kétszeres ifjúsági Európa-bajnok volt az elmúlt években, minden lehetséges címet bezsebelt. A 18 éves orosz ökölvívó júliusban váratlan vereséget szenvedett a korábban szintén junior világbajnok kazah Nagyezsda Rjabectől, de ellenfele nem szerepel Budapesten, csak az októberi Ifjúsági Olimpiai Játékokon fog kesztyűt húzni. Az angol Georgia O’Connor a tavalyi ifjúsági világbajnokságon egészen a döntőig menetelt, ott csak Samonova tudta megállítani, de idén eddig nem mutatott csúcsteljesítményt. Albánia nem a női ökölvívásáról híres, de Elsidita Selaj ezüstéremig jutott el nagy meglepetésre az áprilisi ifjúsági Európa-bajnokságon, és Budapesten is okozhat meglepetéseket. A francia Talya Brillaux rengeteget fejlődött az elmúlt fél évben, az ifjúsági Eb-bronzérmét követően Budapesten is dobogóra állhat, Samonova ellen is csak szorosabb meccsen maradt alul. Az indiai Astha Pahwa már tavaly is az ifjúsági csapatuk egyik oszlopa volt, de azóta egy súlycsoporttal feljebb lépett, és egyelőre még nem jönnek a korábbi sikerek. Az ifjúsági Ázsia-bajnokságon ezüstérmes dél-koreai Kim Dzsi-ho is csak 17, de már komoly ütőerővel rendelkezik. Az írek kétszeres ifjúsági Eb-bronzérmese Lauren Kelly mellett a 2015-ben junior Európa-bajnok Petrovics Gabriella sérülést követően tért vissza a magyar válogatottba, és bízik a remek szereplésben, ezúttal hazai környezetben.

Női 81kg:

Az ukrán “ezüstlány” Karolina Mahno szinte minden AIBA és EUBC versenyén a második helyig jutott 2015 óta, és erre ráunva egy súlycsoporttal feljebb lépett, amely remek szakmai döntésnek bizonyult. A 18 éves ukrán tehetség azonnal ifjúsági Európa-bajnoki címet ünnepelhetett idén az ezüstöket követően, és Budapesten is az elsőségre tör. Az ukrán ökölvívónak minden bizonnyal a kazah Guzal Szadikova ellen kell győznie a fináléban, amennyiben világbajnoki címet szeretne szerezni. Kazah ellenfele idén ifjúsági Ázsia-bajnok lett, és szintén a 75 kilósok mezőnyéből érkezett. Az ifjúsági Vb-ezüstérmes orosz Anasztaszija Ribak és az indiai Sakshi Umesh Gaidhani egyaránt rutinos, de nincs reális esélyük az ukrán-kazah párossal szemben. A magyar Szinta Barbara első nemzetközi megmérettetésére készülhet, nála most a rutinszerzés a cél.

Női +81kg:

A kazahok ifjúsági Vb-ezüstérmese és ifjúsági Ázsia-bajnoka a kazah Dina Iszlambekova a legtapasztaltabb versenyző a legnagyobbak között. Amint egy súlycsoporttal lejjebb a +81 kilósok mezőnyében is ukrán-kazah párharc várható Budapesten az első helyezésért. Az ukrán Maria Lovcsinszka ifjúsági Európa-bajnok volt idén, de márciusban Iszlambekova egy nemzetközi tornán már legyőzte.

Szerző: Kincses Tibor

Forrás: Magyar Ökölvívó Szakszövetség

Komment