Fogadalmat tettek az Európa Játékok résztvevői

Ünnepélyes keretek között letette az esküt szerdán a jövő pénteken kezdődő, minszki II. Európa Játékokra készülő magyar csapat, köztük a judoválogatott tagjai is.

Magyarországot százhuszonkét sportoló képviseli majd a kontinens idei legnagyobb multisport eseményén. Amely június 30-ig tart és tizenöt sportágban ötven ország mint négyezer versenyzője vesz részt rajta.

A tizenöt sportág közül négy, az ökölvívás, a gyorsasági kajak-kenu, a judo és a tollaslabda küzdelmei egyben az idei Európa-bajnokságot is jelentik majd. Nyolc sportág – íjászat, tollaslabda, atlétika, sportlövészet, karate, kerékpár, judo, asztalitenisz – esetében a versenyek részei a jövő évi, tokiói olimpia kvalifikációs sorozatának.

Az ünnepségen egy kisfilmmel felelevenítették az Európa Játékok fáklyaváltójának májusi, budapesti szakaszát. Majd Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke köszöntötte a versenyzőket. „Ez az egész esemény rólatok szól. Többen közületek már jártak multisport-eseményen, de van olyan is, aki most utazik először ilyen viadalra – mondta a MOB vezetője. Az Európa Játékok ugyan nem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság égisze alatt zajlik, de minden olyan értéket képvisel, amely az olimpiai eszme része. Fontos a teljesítmény is, de hangsúlyos a kultúrák megismerése és tisztelete, a szolidaritás elmélyítése és a fair play, a tiszta sport is.”

Kulcsár Krisztián azt mondta, konkrét célkitűzés nincs a csapat szereplésével kapcsolatban, tisztes helytállást, sportszerű versenyzést várnak. Hozzátette ugyanakkor: természetesen azt szeretnék, hogy a direkt ötkarikás kvótát kínáló sportágakban minél több tokiói indulási jog összegyűljön. Kiemelte még, hogy Magyarországé lesz az egyik legnagyobb delegáció a fehérorosz fővárosban és nagyon jól megrendezett eseményre számít. Azt is elárulta, hogy négy év múlva várhatóan Krakkó és környéke lesz a rendező, a lengyelek ugyanis az egyetlen pályázók. A végleges döntés Minszkben születik majd meg.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint az év egyik legfontosabb megmérettetése lesz az Európa Játékok. „Ez az esemény még egészen új, másodszor rendezik meg az Európai Olimpiai Bizottság kezdeményezésére, de nagyon fontos verseny. Sok sportágban az olimpiai kvalifikációs út része lesz, s nem egészen egy évvel a tokiói rajt előtt kiemelt figyelem övezi a minszki szereplést. Biztos vagyok benne, hogy mindenki a legjobbját akarja majd nyújtani, így eredményesek is leszünk” – fogalmazott Szabó Tünde.

A sportolók a színpadon állva együtt mondták el az eskü szövegét. Fogadalmat tettek a sportszerű versenyzésre és arra, hogy méltóképpen képviselik majd az országot. Végezetül elkészült a csapatfotó – amely egyelőre hiányos volt, mert vannak sportágak, amelyekben még nem dőlt el a kiutazó(k) kiléte –, a versenyzők pedig a csapatgyűlésen megismerhették az utazás és a kinntartózkodás technikai részleteit.

Forrás: judoinfo.hu / MTI
Fotó: MOB, Szalmás Péter

Komment