Európa Játékok – Budai Vivien magabiztos győzelemmel nyolc között, Virbán Martin kikapott

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülj az ökölvívás legfontosabb hazai és külföldi híreiről!

Minszk, 2019. június 24. Budai Vivien (piros) és az azeri Marijam Jabrajilova a női ökölvívók 69 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében a II. Európa Játékokon a minszki Urucse Sportpalotában 2019. június 24-én. A magyar versenyző pontozással győzött. MTI/Kovács Tamás

Minszk, 2019. június 24., hétfő (MTI) – A 69 kilogrammban szereplő Budai Vivien meggyőző teljesítménnyel pontozásos győzelmet aratott hétfőn, a minszki Európa Játékok női ökölvívótornáján, és bejutott a legjobb nyolc közé.

A 20 éves magyar sportoló hétfői bemutatkozása előtt nem lehetett tudni, hogy mire lesz képes az azeri Marijam Jabrajilova ellen, a két öklöző ugyanis korábban még nem találkozott egymással.

A meccs első percében aztán egyértelművé vált, hogy nem kapott legyőzhetetlen ellenfelet Budai. Az azeri nem erőltette a támadásokat, inkább végig riválisára várt, ám amikor Budai megindult, nem tudott mit kezdeni vele. Az első két menetben nagy fölényben volt a magyar sportoló. Sokkal többet talált ellenfelénél, és egyértelműen az történt a ringben, amit ő akart. A harmadikban aztán kicsit nagyobb sebességre kapcsolt Jabrajilova, de ekkor sem volt igazán átütő. Budai Vivien pedig rendre jó ütemben indított és talált.    

A magyar fölénye a pontozásban csak részben köszönt vissza, az ötből ugyanis négyen őt látták győztesnek, az amerikai pontozó viszont az azerit. Ez utóbbi “véleménye” azonban nem számított ezúttal, Budai megnyerte a meccset.

“Nem ismertem eddig, persze videóztunk róla, s láttuk, hogy hozzám hasonlóan inkább kontrás, ezért döntöttünk úgy, hogy én kezdeményezzek. Az elején izgultam, de aztán már jól ment, a bal horog, jobb egyenes kombinációkat nem tudta védeni” – nyilatkozta boldogan az MTI-nek Budai, aki a szerdai negyeddöntőben a kétszeres világbajnoki bronzérmes Nadine Apetzcel csap majd össze az elődöntőért és az éremért.   

Virbán Martin papírforma-vereséget szenvedett hétfőn. Így nem jutott be a legjobb nyolc közé a minszki Európa Játékokon, amely a férfiaknál Európa-bajnokság is egyben.

A légsúlyú magyarnak a 16 közé jutásért nem kellett küzdenie, mégsem mondhatta magát szerencsésnek, mivel a nyolcaddöntőben a legutóbbi Eb-ezüstérmes brit Galal Yafaijal kellett megküzdenie.    

Virbán bátran harcolt, keményen beleállt a meccsbe, ám ellenfele végig jobb volt, uralta a ringet és egyhangú pontozással győzött. 

“A brit erősebb volt Martinnál, jobban bokszolt, de rá sem lehet panasz. Kellenek az ilyen meccsek neki is, hogy tapasztalatot szerezzen” – összegzett az MTI-nek röviden Törteli Ferenc válogatott edző.    

Kedden Nagy Tímea (75 kg) és Fodor Milán (64 kg) a nyolc közé kerülésért lép ringbe. Míg Hámori Ádám (91 kg) az elődöntőért és a biztos éremért.

Forrás: Csoba Péter – MTI

Komment