Európa Játékok – Budai Vivien magabiztos győzelemmel nyolc között, Virbán Martin kikapott

Minszk, 2019. június 24. Budai Vivien (piros) és az azeri Marijam Jabrajilova a női ökölvívók 69 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében a II. Európa Játékokon a minszki Urucse Sportpalotában 2019. június 24-én. A magyar versenyző pontozással győzött. MTI/Kovács Tamás

Minszk, 2019. június 24., hétfő (MTI) – A 69 kilogrammban szereplő Budai Vivien meggyőző teljesítménnyel pontozásos győzelmet aratott hétfőn, a minszki Európa Játékok női ökölvívótornáján, és bejutott a legjobb nyolc közé.

A 20 éves magyar sportoló hétfői bemutatkozása előtt nem lehetett tudni, hogy mire lesz képes az azeri Marijam Jabrajilova ellen, a két öklöző ugyanis korábban még nem találkozott egymással.

A meccs első percében aztán egyértelművé vált, hogy nem kapott legyőzhetetlen ellenfelet Budai. Az azeri nem erőltette a támadásokat, inkább végig riválisára várt, ám amikor Budai megindult, nem tudott mit kezdeni vele. Az első két menetben nagy fölényben volt a magyar sportoló. Sokkal többet talált ellenfelénél, és egyértelműen az történt a ringben, amit ő akart. A harmadikban aztán kicsit nagyobb sebességre kapcsolt Jabrajilova, de ekkor sem volt igazán átütő. Budai Vivien pedig rendre jó ütemben indított és talált.    

A magyar fölénye a pontozásban csak részben köszönt vissza, az ötből ugyanis négyen őt látták győztesnek, az amerikai pontozó viszont az azerit. Ez utóbbi “véleménye” azonban nem számított ezúttal, Budai megnyerte a meccset.

“Nem ismertem eddig, persze videóztunk róla, s láttuk, hogy hozzám hasonlóan inkább kontrás, ezért döntöttünk úgy, hogy én kezdeményezzek. Az elején izgultam, de aztán már jól ment, a bal horog, jobb egyenes kombinációkat nem tudta védeni” – nyilatkozta boldogan az MTI-nek Budai, aki a szerdai negyeddöntőben a kétszeres világbajnoki bronzérmes Nadine Apetzcel csap majd össze az elődöntőért és az éremért.   

Virbán Martin papírforma-vereséget szenvedett hétfőn. Így nem jutott be a legjobb nyolc közé a minszki Európa Játékokon, amely a férfiaknál Európa-bajnokság is egyben.

A légsúlyú magyarnak a 16 közé jutásért nem kellett küzdenie, mégsem mondhatta magát szerencsésnek, mivel a nyolcaddöntőben a legutóbbi Eb-ezüstérmes brit Galal Yafaijal kellett megküzdenie.    

Virbán bátran harcolt, keményen beleállt a meccsbe, ám ellenfele végig jobb volt, uralta a ringet és egyhangú pontozással győzött. 

“A brit erősebb volt Martinnál, jobban bokszolt, de rá sem lehet panasz. Kellenek az ilyen meccsek neki is, hogy tapasztalatot szerezzen” – összegzett az MTI-nek röviden Törteli Ferenc válogatott edző.    

Kedden Nagy Tímea (75 kg) és Fodor Milán (64 kg) a nyolc közé kerülésért lép ringbe. Míg Hámori Ádám (91 kg) az elődöntőért és a biztos éremért.

Forrás: Csoba Péter – MTI

Komment