Egy hónap és jön a Canelo – Golovkin visszavágó

Fotó: Saul „Canelo” Alvarez – Gennady Golovkin – Europress Fotóügynökség

Szeptember 15-én rendezik az év egyik legjobban várt bokszmeccsét, a Saul „Canelo” Alvarez (49-1-2; 34 KO) – Gennady Golovkin (38-0-1; 34 KO) visszavágót. Szinte napra pontosan egy évvel korábban, 2017. szeptember 16-án találkoztak először, szintén a Los Angeles-i T-Mobile Arénában, akkor a mérkőzés döntetlennel végződött. A meccs akkori eredménye a mai napig vitatéma a rajongók körében, természetesen mindenki a saját kedvencét tartotta győztesnek. Így egyértelmű volt, hogy szükség van egy visszavágóra, nem meglepő módon a két bunyós és a rajongók is ezt akarták. Tavaly szeptember óta azonban nagyon sok minden történt, amit megpróbálunk röviden összefoglalni.

A tavaly szeptemberi döntetlen után a kazah világbajnok megtartotta öveit (WBA Super, WBC, IBO, IBF) és idén május 5-re írták ki a visszavágó dátumát. Azonban a mexikói Canelo februárban megbukott a doppingvizsgálaton, így el kellett halasztani a májusi meccset. Innentől kezdődött a „lavina”. Canelo kapott egy érdekesnek mondható, mindössze 6 hónapos! eltiltást, amiért Clenbuterolt találtak a szervezetében. Amiről a mai napig állítja, hogy nem volt szándékos és a mexikói marhahús a hibás.

Golovkin csapata pedig igyekezett gyorsan egy másik ellenfelet találni május 5-re, ami hosszas variálás után sikerült is, de az ellenfél szintje a közelébe se volt Canelo-hoz. Így lett az örmény Vanes Martirosyan csúnyán mondva, „ha ló nincs szamár is jó alapon” GGG ellenfele, akit a kazah világbajnok már a második menetben kiütött.

Majd jött az újabb fekete leves Golovkin-nak, az IBF címvédésre kötelezte, amit a kazah nem fogadott el. Hiába kért halasztást az IBF bekeményített és június elején megfosztotta világbajnoki övétől. Nem is az volt a probléma, hogy nem akart kiállni Golovkin az ukrán Derevyanchenko-val, hanem hogy nem akkor, amikor az IBF szerette volna. Golovkinék inkább Canelo-ra vártak, mert menet közben már felmerült a szeptember 15-i dátum, mint a visszavágó lehetséges időpontja. A mexikóiak igazán fontosnak tartják nemzeti ünnepeiket és Caneloék számára kiemelten fontos volt, hogy vagy május 5. vagy szeptember 15-e legyen a dátum, ami két nagy mexikói ünnep idejére esik. Így Golovkin várt, de közben elveszített egy övet harc nélkül.

A két bunyós közötti viszony pedig egyre élesedett, az üzengetések, verbális csaták odáig fajultak, hogy nem túlzás kijelenteni, hogy utálják egymást és a visszavágót mindketten személyes háborúnak tartják. Majd jött még egy csavar és amikor már biztosra vettük, hogy szeptember 15. a visszavágó, akkor meg az anyagiakon ment a csatározás és Golovkin végül az utolsó utáni időpontban egyezett bele az elosztásba. Hozzá téve, hogy Canelo promótere, Oscar De La Hoya végül hozzácsapott még egy kicsit a kazah részesedéséhez, így 55-45%-os elosztás lesz Canelo javára.

Most ott tartunk, hogy szeptember 15-én végre meg lesz a várva várt Canelo – GGG 2. A WBC-nél ilyenkor szükséges 30 nappal korábbi mérlegelés is megtörtént, ahol mindketten tökéletesen hozták a megszabott súlyt. Ezzel egy lépéssel közelebb kerültünk a meccshez. Elviekben mindkét bunyós folyamatos doppingellenőrzés alatt áll és eddig ezzel sem volt gond. Az üzengetések, egymás „bántása” folyamatosan megy, amiből nemcsak a bunyósok veszik ki a részüket, de az edzők és a promóterek is. Ezzel talán nincs is akkora probléma, mert ez is a show része és talán még nézettebbé teszik ezáltal a meccset, ami ugye PPV közvetítés lesz.

Amíg várjuk a szeptember 15-ét nézzük meg az első összecsapásukat és döntse el mindenki maga, hogy szerinte ki volt a jobb.

 

Komment