Canelo lett az Év ökölvívója az ESPN-nél

Fotó: Saul „Canelo” Alvarez – PuzzlePix Fotóügynökség

Ahogy közeledik az év vége a külföldi szaksajtó szokásához híven számot vet az adott év meccseiről, az ökölvívók éves teljesítményéről. Most épp az ESPN és elismert szakértője Dan Rafael jelentette be, hogy náluk kik az idei év öt legjobb ökölvívója. A lista élén pedig talán nem meglepő módon a mexikói szupersztár Saul „Canelo” Alvarez áll.

Canelo (53-1-2; 36 KO) idén kétszer lépett szorítóba, mindkét meccsét megnyerte és mindkét meccsén szerzett világbajnoki címet, ráadásul két különböző súlycsoportban. Májusban az akkor még középsúlyú IBF világbajnok Daniel Jacobs ellen lépett szorítóba egy címegyesítő meccsen. A meccset kissé szoros, de egyhangú pontozással Canelo nyerte meg és a meglévő WBC és WBA Super öve mellé begyűjtötte az IBF övet is. Ezután változott kissé a világbajnoki címeinek száma, az IBF elvette tőle az övet, mert nem állt ki a kötelező kihívóval. Ez az öv azóta a régi riválisa Gennady Golovkin derekára került vissza. A WBC-nél pedig „előléptették” Franchise bajnokká.

Ezek után gondolt egy nagyot Canelo és megvalósította álmát. Két súlycsoportot lépett fel és félnehézsúlyban is világbajnok lett. TKO-val győzte le az orosz Sergey Kovalev-ot novemberben és vette el WBO félnehézsúlyú világbajnoki címét. Ezt a címet egyébként épp a napokban adta vissza. A mexikói bunyós így kevesebb, mint egy év leforgása alatt (a tavaly decemberi Rocky Fielding elleni meccset beleszámítva) három különböző súlycsoportban is szerzett világbajnoki címet, így már négy súlycsoportból van világbajnoki címe. Canelo már sokszor elmondta, hogy számára az a fontos, hogy beírja magát a boksztörténelembe, a kihívásokat és a legjobb ellenfeleket keresi, így minden bizonnyal a 2020-as évben is jó meccseket láthatunk majd tőle.

A lista második helyezettje a filippínó legenda Manny Pacquiao (62-7-2; 39 KO), aki szintén két győzelmet aratott az idei évben, júliusi győzelmével pedig megszerezte a WBA Super övét váltósúlyban. Mindezt úgy, hogy a napokban már a 41. születésnapját ünnepelte.

A harmadik helyezett a váltósúlyú IBF/WBC világbajnok Errol Spence Jr. (26-0; 21 KO). A negyedik az idei WBSS bajnok kisváltósúlyban, az IBF és WBA Super világbajnok Josh Taylor (16-0; 12 KO). Az ötödik a listán pedig a WBC nehézsúlyú világbajnok Deontay Wilder (42-0-1; 41 KO).

Komment