Bokszkesztyű teszt: az Outshock 500 szénszálas bokszkesztyűt tesztelte a BoxTV

Az ökölvívás egyik legfontosabb alapfelszerelése a bokszkesztyű, ezért érdemes körültekintően kiválasztani a megfelelő darabot. A választásnál fontos szempont a kesztyű mérete, anyaga, kialakítása és az, hogy mire is szeretnénk használni (hobbistaként heti 2-3 edzésre, profiként heti több edzésre vagy esetleg meccsre)?

Outshock 500 szénszálas bokszkesztyű

A BoxTV két hobbista ökölvívó munkatársával, és a Felix Promotion korábbi profi ökölvívójával, a jelenleg edzőként dolgozó Nagy Zoltánnal teszteltük az Outshock 500-as kesztyűt, 12oz és 14oz méretben. Egy százhalombattai Box klubban, három héten keresztül, napi két edzésen nyúztuk vegyes használattal, zsákolás, páros gyakorlat, iskolázás és sparring közben.

Az átlagosnál kicsit nagyobb kézmérettel rendelkezem, 4,5m bandázst használva eddig, de a kesztyű első felhúzásakor 3m bandázs feltételére volt szükség. Először kicsit szorosnak tűnt, főként a tenyér részénél, de elég hamar kiderült, hogy inkább csak rendkívül jól idomul a kézfejemhez, és a folyamatos használat mellett sem vettem észre hogy kicsit is szorítana. Ez a passzentos kialakítás elég biztonságérzetet adott az ütéseknél, gyakorlatilag lehetetlennek éreztem benne a kézfej és a csukló sérülésének esélyét is, amely hobbistáknál és kezdő sportolóknál gyakran előfordulhat. Természetesen a hüvelykujj is le van varrva, méghozzá teljes hosszban a kézfej felé eső részen.

Az ujjrész teljes hosszban le van varrva

A tenyér részen található perforáció a jó szellőzést szolgálja, és bár mi nem szárítottuk ki edzések után a kesztyűt, de jól szellőző helyen tároltuk. Ennek köszönhetően a nálunk töltött ideje alatt nem jelentkezett a kellemetlen, jellegzetes, állott izzadtságszag és bár nincsenek illúzióink, hosszútávon ajánlatos betartani a bármilyen bokszkesztyűre vonatkozó alapvető tárolási szabályokat.

A rögzítő tépőzár nem a csukló alatti részről indul, hanem a csukló külső oldaláról, ami elég apróságnak tűnik, de érzésem szerint, ezáltal fokozódik a csukló stabilitása, ami szintén előnyös a sérülések elkerülése végett.

A tépőzár a csukló külső oldalától indul

A kesztyű szintetikus borítása (PU) is jól vizsgázott, a tesztidőszak végén sem lehetett észrevenni rajta sem szakadást, sem kopást. Az értékelésünk során csak azért nem kapta meg a maximális 10 pontot, mert nem bőr borítású. A 3D nyomtatott redők viszont sokat dobnak a kesztyűn dizájn tekintetében, olyan látszatot kelt, mintha redős lenne a felülete, holott szó sincs ilyesmiről. Ez azért is megnyugtató, mivel egy-egy pofon beszedésekor nincs esély sem horzsolás sem karcolás létrejöttére.

Bár a teszt kesztyű csak néhány hétig volt nálunk, ezért tartósság szempontjából sok mindent elmondani nem tudunk. Annyi bizonyos, hogy a nálunk töltött ideje alatt nagyfokú igénybevételnek lett kitéve, és bizony sok órányi edzést tettünk bele. A kesztyűn alaposabb vizsgálat után sem vettünk észre sehol foszlást és repedést, valamint a varrások mentén sem volt észlelhető sem szakadás, sem lazulás.

Konklúzió: Ezt a nagyon jó ár-érték arányú kesztyűt nagyon megszerettük, és méltón módon nemcsak felveszi a versenyt a drágább és ismert márkákkal szemben, hanem a jól ötvözött pozitív tulajdonságok miatt számukra mindenképp az erősen ajánlott kategóriába tartozik. Öt különböző méretben kapható (8, 10, 12, 14, 16 OZ) és kiváló választás az ökölvívást vagy egyéb küzdősportot (kick-box, thai-box, stb.) most kezdőknek és haladóknak is. Kialakítása és anyaga miatt jól csillapítja az ütéseket és megfelelően strapabíró a hosszú távú használatra. Az egyedi, letisztult dizájn miatt nagyon jó választás lehet fiatalabbak és idősebbeknek egyaránt, akik eltérőt szeretnének a klasszikus színválasztéktól.

Az Outshock 500 bokszkesztyűt, a DECATHLON sport áruházlánc bocsájtotta rendelkezésünkre.

A termék linkje: https://www.decathlon.hu/bokszkesztyu-500-as-id_8406157.html

A DECATHLON sport áruházlánc ezt a fajta kesztyűt bocsájtotta a Gettó Balboa stábjának rendelkezésére, hogy ezzel is támogassa a társadalmi kampányukat. Ha bárki szeretné megvásárolni, most a Gettó Balboa (www.facebook.com/gettobalboa) című film alkotói és az UCCU Alapítvány közös társadalmi kampányában is megvásárolhatjátok. Igaz itt egy kicsivel többe kerül, mint az áruházban, de szép Gettó Balboa logót is nyomnak rá nektek, illetve, a #MÉGTÍZ (https://adjukossze.hu/kampany/1683) kampányukat támogatjátok vele, amelynek keretében a Gettó Balboa című filmet és sportklubhoz való csatlakozási lehetőséget is visznek a srácok az ország szociálisan hátrányos helyzetű közösségeibe. A #MÉGTÍZ kampányról itt olvashattok bővebben, illetve, a kesztyűt is itt vehetitek meg: https://adjukossze.hu/kampany/1683

Komment