Biztonságos bunyó? Lehetséges?

Sajnos a közelmúltban több ökölvívó is az életét vesztette, mondhatni szinte a ringben. Lehet ezt biztonságosan csinálni?

A válasz minden bizonnyal az, hogy 100%-san nem! Szokták mondani, hogy a bunyó nem játék és igen, valóban nem az! Nem lehet előre látni, hogy melyik pofon után történik meg a tragédia pontosan ezért is kell körültekintően figyelni az edzés és a mérkőzés minden aspektusára.

Kinek van ebben a legnagyobb szerepe? Hát természetesen az edzőnek. És igen, itt jön ki, hogy ki az igazi edző és ki az akinek csak papírja van róla! Buddy McGirt volt az, aki leállította Maxim Dadashev mérkőzését mint edző. Bedobta a törölközőt, mikor mint tudjuk a legtöbb bokszoló inkább meghalna a ringben mint sem feladja a küzdelmet. McGirt vállalta a pillanatnyi konfrontációt a tanítványával, ám sajnos már későn. Dadashev az öltöző felé összeesett, pár napra rá pedig meghalt a kórházban.

Dadashev sok ütést szedett be a mérkőzésen az edzője ezért dobta be a törölközőt, de korántsem biztos, hogy csak és kizárólag a mérkőzésen beszedett ütésektől következett be a tragédia! Sajnos a sztáredzőknél jellemző, hogy csak egy-egy felkészülés ideje alatt dolgoznak a bunyóssal. Azaz, az év többi részében mással tartják formában magukat.

Mit tehetünk edzésen?

A bunyóra, bunyóval lehet csak felkészülni! Ez azt jelenti, hogy bizony a páros gyakorlatok és sparringok elkerülhetetlen részei a felkészülésnek. Sparringból ugye van technikai és kemény sparring is. A kemény sparringnak pedig vannak úgymond követelményei! Ugyanis, sokan vannak úgy vele, hogy nekiállnak 10-12oz méretű kesztyűkben sparringolni keményen. Konkrétan éles meccseket bonyolítanak le a felkészülés alatt, sok esetben fejvédő nélkül…

Egy valamit le szeretnék szögezni, a sparring kesztyű mérete 14, 16 vagy 18 oz! Ezt súlyhoz kötik általában, az én véleményem szerint 75 kg alatt 14 oz afelett pedig ajánlott a 16 oz. 18, 20 oz is létezik, de ez már ritkábban használt legalábbis a környezetünkben.

Sparring kesztyűk: http://bit.ly/2y8GQzs

Persze elengedhetetlen a fejvédő is! Sajnos sok bunyós rossz véleménnyel van a fejvédőkről, pontosan azért mert rossz minőségű termékekkel találkozik! A rossz fejvédőknek csúszik a belseje a nem megfelelő anyaghasználat miatt, azért alkalmatlan a munkára. A tömése pedig túl kemény, ezért szinte semmit nem tompít az ütéseken.

Edző fejvédők: http://bit.ly/2FxR5D8

Fontos, hogy ezek a védőfelszerelések akár az életedet is megmenthetik, ezért nem árt ha jól választod ki őket. Minden szempontból ajánlom, hogy kérjétek ki az edzőtök véleményét, hogy hol és mit vásároljatok!

Sérülésmentes, egészséges sportolást kívánok mindenkinek!

Forrás: premiumfightshop.hu

Komment