Birkózó-vb – Mindhárom szakágban érmet és kvótát várnak a kapitányok – ELŐZETES

Budapest, 2019. szeptember 13., péntek (MTI) – A kötöttfogású, a szabadfogású és a női válogatott kapitánya is érem- és kvótaszerzésben bízik a szombaton kezdődő nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, melyre közel ezer versenyző nevezett.

Az olimpiák előtti vb-knek mindig kiemelt jelentőséget ad az ötkarikás szereplés kivívásának lehetősége, az ideinek pedig ebből a szempontból a korábbiaknál is nagyobb a súlya, mivel a sportág indulói létszámát alaposan leszűkítette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A kategóriák száma nem változott Rióhoz képest, Tokióban mindhárom szakágban hat-hat súlycsoportban rendeznek küzdelmeket, ám 20-ról 16 fősre apadt a mezőnyt.

Mindez azt jelenti, hogy a kvalifikációs szisztéma módosult, négy helyett már csak három lehetősége van a birkózóknak a kvótaszerzésre. A világbajnokság ugyanakkor a 2015-öshöz hasonlóan hat-hat kvótát ad kategóriánként, azaz minden versenyző, aki éremért birkózik a kazah fővárosban, az kivívja országának a tokiói szereplés jogát. A vb-t követően viszont már csak egy-egy kontinentális és világkvalifikációs versenyre kerül sor jövőre, ezeken majd csak a finalisták szereznek kvótát.

Nur-Szultanban a legerősebb magyar szakágban, kötöttfogásban nyolc magyar szerepel és Sike Andrásnak mind a hat olimpiai versenyszámban lesz indulója. Szabadfogásban és a nőknél egyaránt öt-öt magyar lép szőnyegre, négyen-négyen ötkarikás súlycsoportban.

“Egy kicsit talán túl van misztifikálva az olimpiai kvalifikáció miatt a vb. Számomra a végeredmény lesz a fontos jövőre, a cél, hogy a rióihoz hasonlóan legalább négy kategóriában meglegyen majd a kvóta a sorozat végéig. Persze már Nur-Szultanban szeretnénk érmet és kvalifikációt szerezni” – mondta az MTI-nek Sike András, aki hangsúlyozta, hogy rendkívül erős lesz a mezőny a versenyen, nehéz dolga lesz birkózóinak.

Némileg könnyebb helyzetben a Lőrincz-testvérek, a 77 kilogrammban kétszeres ezüstérmes Tamás és a 87 kilósok között 2017-ben Európa-bajnok Viktor, valamint a nem olimpiai súlyban, 72 kilóban világ- és Európa-bajnok, tavaly Budapesten második Korpási Bálint lesznek, mivel ők kiemeltek, így a selejtezőben – létszámtól függően – nem kell majd birkózniuk és több nagy riválist is biztosan elkerülnek a fináléig. Így például Lőrincz Viktor nem találkozhat az előcsatározások során az idei Eb-győztes, a tavalyi vb-n és a riói olimpián is második ukrán Zsan Belenyukkal, míg bátyja, Tamás elkerüli dél-koreai ősi riválisát, a londoni játékok 66 kilós fináléjában őt legyőző Kim Hjeon Vut. Ugyanakkor utóbbi esetében a súlycsoport legjobbja, az orosz Roman Vlaszov idei Eb-aranya ellenére sem kiemelt, mivel a tavalyi vb-t és az idei nemzetközi ranglistaversenyeket is kihagyta. Így pedig akár már az első körben összefuthat vele bárki, azaz Lőrincz is.

A nőknél Ritter Árpád kapitány egy érem és egy további pontszerző helyet vár ötfős csapatától, ami szinte biztosan két kvótát jelentene, mivel az öt főből négyen olimpiai kategóriában indulnak. A szakvezető úgy látja, az elmúlt időszakban mutatott forma alapján a két rangidős, a vb-győztes Sastin Marianna (62 kg) és az idén Eb-aranyérmes Barka Emese (57 kg) a két legfőbb éremvárományos.

“Az ő munkájuk egészen kiemelkedő, ezt a nemzetközi versenyeken is rendre bizonyították. Én úgy gondolom, hogy mindkettőjük jól szerepelhet, bízom bennük” – mondta a szakvezető, aki szerint tavaly a budapesti vb-n a dobogóról térdsérülés miatt lemaradt Németh Zsanett (76 kg) kicsit hullámzó teljesítményt nyújtott idén, több olyan versenye volt, melyen váratlan vereségeket szenvedett. “Egyértelműen fejlődnie kell ebben a tekintetben. Még ha kisebb versenyről is van szó, nem szabad olyanoktól kikapnia, akiknél jobb. Ugyanakkor Zsanett a nagy versenyekre rendre felszívja magát”.

A válogatott másik két tagja, Dénes Mercédesz (53 kg) és Sleisz Gabriella (65 kg) a kapitány szerint szintén jó felkészülésen van túl és egyértelműen fejlődött az utóbbi hónapokban.

A világbajnokságot a szabadfogásúak zárják. A magyar válogatottban most mutatkozik be majd két új honosított versenyző, az egyaránt dagesztáni Muszukajev Iszmail (65 kg) és Kuramagomedov Murad (74 kg).

“Muszukajev rendkívül jó versenyző, kiváló adottságai vannak, nem lennék meglepve, ha messzire jutna a világbajnokságon. Kuramagomedov szintén nagyon jó birkózó, ám még társánál tapasztalatlanabb, ráadásul a 74 kiló mezőnye brutális, neki nehezebb dolga lesz” – mutatta be az MTI-nek a két új fiút Dvorák László kapitány.

A szabadfogásúak élére idén kinevezett szakember ugyanakkor nem csak a két “idegenlégiósban” bízik, mert mint mondta, a két veterán, a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Veréb István (86 kg) és a többszörös Eb-dobogós Ligeti Dániel (125 kg) is jól szerepelhet.

“Veréb Pistánál már az nagy pozitívum volt, hogy vállalta a fogyást, a kemény munkát és nagyon jól is dolgozott, így nála nem lepődnék meg, ha kvótát szerezne. Ligeti Daninak elsősorban a meccsek végi koncentrációval akadtak komoly gondjai idén, de úgy gondolom, hogy sikerült ezen is javítani. Persze majd a vb-n derül ki, hogy ez így van-e” – nyilatkozta Dvorák, aki a 22 éves Tóth Bendegúzról is elismerően beszélt. Mint jelezte, a fiatal versenyző kiváló edzésmunkájával és a versenyeken mutatott teljesítményével vívta ki magának a szereplés lehetőségét.A vb szombaton rajtol, az első napon viszont még nem rendeznek döntőket, mivel minden súlycsoport küzdelme két napon át tart. Az előcsatározások, illetve a vigaszági mérkőzések minden nap magyar idő szerint 7 órakor kezdődnek, míg a döntőket 14 órakor rendezik – a kivételt az első vasárnap jelenti, amikor 15.00 a finálés rajt.

A vb szombaton rajtol, az első napon viszont még nem rendeznek döntőket, mivel minden súlycsoport küzdelme két napon át tart. Az előcsatározások, illetve a vigaszági mérkőzések minden nap magyar idő szerint 7 órakor kezdődnek, míg a döntőket 14 órakor rendezik – a kivételt az első vasárnap jelenti, amikor 15.00 a finálés rajt.

Forrás: MTI

Komment