A magyar kölykök meghódítják Európát

Az már az elődöntők előtt kiderült, hogy a magyarok hatalmas bravúrt hajtottak végre, hiszen az éremtáblázaton sikerült a nagyon előkelő harmadik helyet megszereznie ennek a csapatnak.

Csak az oroszok és az ukránok tudtak megelőzni minket ebben. Ez olyan bravúros siker, amire nagyon rég nem volt példa már. Nagyon kellett, nagyon hálásak lehetünk a kovácsainak. Természetesen minden elismerést megérdemelnek azok a gyerekeink, akik itt érmeket szereztek, de azok is, akiknek az ugyan nem jött össze, de nagyot küzdöttek. De emeljük ki a csapat motorját képező szakembereinket, akikről kevesebb szó szokott esni. Dorkó Péter, szövetségi edzőt. Az ő jobb kezének számító Salánki Lászlót. A csapat lelki támaszát, Botos Tibort. A sikerben jelentős szerepet vállaló Konkoly Istvánt, Sulák Csubi Istvánt és nem utolsósorban Ancsin Katalint. Mind megérdemlik, hogy őket is felállva megtapsoljuk, ahogy természetesen a taps kijár a gyerekek nevelő egyesületeinél dolgozó kiváló szakember gárdának is. Na de nézzük akkor mi is történt a döntők során.

Na de nézzük mi történt velünk az elődöntők során. Legyünk túl a nem túl jó dolgokon előbb.

Sajnos 40 kg-ban Balogh László hiába csatázott hatalmasat ír ellenfelével, Michael Faulknerrel szemben, a végén alulmaradt és ezzel be kellett érnie a bronzéremmel. Ez Balogh esetében kifejezetten bravúros eredménynek mondható és tiszta szívből gratulálhatunk neki hozzá.

41.5 kg-ban Váry Tamás, aki eddig hatalmas küzdelmek árán lépett lépésről-lépésre előre, sajnos az elődöntőben kikapott a grúz Kajaia Demurtól és így ő is bronzéremmel zárta a tornát, pedig amit mutatott, az alapján többet is megérdemelt volna.

80 kg-ban Szendi Attila az orosz erőembert, Novikov Artemet kapta ellenfélnek, akit már jóval az EB kezdése előtt ebben a súlycsoportban a végső győzelemre legesélyesebb versenyzőnek mondtak sokan. Sajnos érvényesült is az orosz nagyobb tudása, és Szendi nem nagyon tudott mit kezdeni ezzel, ő is bronzéremmel fejezte be itt a tornát.

Balogh Péter 105 kg-ban a román Constantin Andrei-Alexandru ellen szenvedett el vereséget egy nagyon éles és nagyon kemény mérkőzés során. De a bronzérem neki is meg lett.

Megint volt két mérkőzés, ami sajnos nem a ringben dőlhetett el, hanem a bírók hoztak nagyon nehezen magyarázható „furcsa” döntést. 48 kg-ban Konkoly Lorenzo a hazaiak versenyzője ellen lépett kötelek közé. Kosev Svatoslav valljuk meg alapos verést kapott a magyar versenyzőtől, ha nem vitatjuk közben azt sem, hogy volt olyan menet, ahol valóban szoros volt a két fiú küzdelme. Ennek ellenére a hazai pálya a bolgár fiút engedte tovább a döntőbe, nagy lehetőséget rabolva el a kiválóan teljesítő Konkolytól.

Horváth Máté 59 kg-ban ugyan szorosabb meccset vívott az orosz Shikhov Iaroslav ellen, de itt is legalább két menetben a magyar versenyző bizonyult jobbnak, de valahogy a bírók teljesen mást láttak a pontozásnál, mint ami a ringben lejátszódott. Nehéz az ilyen eseteken túl lépni. Akkor is nehéz, ha felnőttek meccsét veszik el bírók, de amikor gyerekeket fosztanak meg a sikertől, az különösen fájó és tisztességtelen.

De nézzük a nap legpozitívabb történéseit is, hogy levezethessük jogos haragunkat vele kicsit.

48 kg-ban az eddig is kiemelkedően teljesítő Buza Rafael, ezúttal a cseh Tokar Robinnal került szembe. Buza itt is kiválóan kezdte a mérkőzést, határozottan támadta és bizonytalanította el ellenfelét és végig a menetek során jól tudta távol tartani magától, ő viszont tiszta találatok sokaságával lepte azt meg. Tanári módon bokszolt ez a kisfiú és teljesen megérdemelten verekedte be magát ezzel a remek teljesítményével a holnapi döntőbe.

Puporka Ádám 65 kg-ban ezúttal is sziporkázott a ringben. Öröm volt nézni minden mozdulatát. Pedig ellenfele a román Trandafir Sebastian nem tartozik a kis falatok közé, de itt most szinte semmit nem tudott megmutatni képességeiből, mert Puporka nem hagyta azt számára. Nagyon-nagyon megérdemelt volt ennek a magyar fiúnak is a döntőbe jutása.

Tehát akkor van hat bronzérmünk, amiket a következőknek köszönhetünk:

Balogh László

Váry Tamás

Szendi Attila

Balogh Péter

Konkoly Lorenzo

Horváth Máté

Három versenyzőnk érdekelt még a döntő összecsapásaiban:

45 kg-ban Jónás Kornélia

48 kg-ban Búza Rafael

65 kg-ban Puporka Ádám

Nagyon bízunk abban, hogy a fiataloknak sikerül a legfényesebbre csiszolniuk a megszerezhető érmet maguknak és Magyarországnak. De történjen itt már bármi is, nagy elismerés és elismerés jár ennek a csapatnak, mert tényleg csodát varázsoltak mindnyájunk számára és kimagasló eredményt sikerült elérniük. Szép volt lányok és fiúk! Köszönjük nektek. Hajrá!

Szerző: Rózsa Misi

Forrás: sportmindig.hu

Komment