78 éve ezen a napon született Muhammad Ali

Fotó: Muhammad Ali – PuzzlePix Fotóügynökség

Muhammad Ali 1942. január 17-én született Louisville-ben Cassius Marcellus Clay Jr. néven. Nehéz körülmények között nőtt fel öt testvérével. Tizenkét éves korában kezdett el bokszolni, már nagyon korán kitűnt tehetségével, sorra nyerte az amatőr mérkőzéseket. Hatszor nyerte el a Kentucky Aranykesztyűt, kétszer a Nemzeti Aranykesztyűt és kétszer nyert amatőr nemzeti bajnokságot. 1960-ban, 18 évesen pedig az olimpiára is kijutott Rómába, de kis híján lemaradt az ötkarikás játékokról. Korábban még sosem repült és állítólag annyira félt a repüléstől, hogy azt fontolgatta inkább mégse utazik el Olaszországba. Szerencsére ezen túl tette magát és hazafelé már egy aranyéremmel a nyakában utazhatott.

Még ebben az évben beállt a profik közé, 1960. október 29-én vívta első mérkőzését Tunney Hunsaker ellen. Sorra nyerte a meccseket, a többségüket kiütéssel. Majd 1964-ben világbajnoki címeket (WBC/WBA) szerzett Sonny Liston legyőzésével. Győzelmét követően tért át az iszlám hitre és nevet is változatot, először Cassius X-re, majd Muhammad Ali-ra. Több alkalommal is sikeresen megvédte világbajnoki címét, majd 1967-ben megtagadta a katonai szolgálatot és emiatt megfosztották világbajnoki övétől, pénzbüntetést kapott és több, mint három évig nem is léphetett szorítóba.

1970. októberében győzelemmel tért vissza, majd 1971-ben ismét világbajnoki címért bunyózhatott Joe Frazier ellen, amit pontozással elveszített. Ali és Frazier három legendás mérkőzést vívott egymás ellen, amiből kettőt Ali nyert. 1974-ben George Foreman ellen sikerült ismét világbajnoki címet szereznie, a legendás „Rumble in the Jungle” elnevezésű mérkőzésen kiütéssel győzte le Foreman-t és ismét megszerezte a WBA és a WBC nehézsúlyú világbajnoki címeket. Összesen tíz alkalommal sikerült megvédenie világbajnoki öveit. 1975-ben épp Frazier ellen, ez volt a harmadik és leghíresebb összecsapásuk. A meccsre Manila-ban került sor és a mai napig „Manilai Thriller-ként” emlegetik, a XX. század összecsapása volt. 1978. februárjában Leon Spinks vette el a világbajnoki címeit, de még az év szeptemberében vissza is vágott Spinks-nek és a WBA övét visszavette. Ezután még két vesztes meccse volt, végül 1981-ben vonult vissza a profi bunyótól, 39 évesen. A következő évben pedig Parkison kórt diagnosztizáltak nála, 34 évig élt együtt betegségével, 2016. június 3-án hunyt el 74 évesen.


Muhammad Ali igazi legendává vált, a valaha élt egyik legnagyobb ökölvívóként tartják számon, nincs olyan ember, aki ne ismerné a nevét. 61 profi mérkőzéséből 56-ot megnyert, ebből 37-et kiütéssel. 1999-ben az évszázad sportolójának választották. Sportolói karrierje befejeztével polgárjogi aktivistaként tevékenykedett, sokat küzdött a világbékéért, a polgárjogokért és az egyenlőségért.

Komment