41 éves a filippínó legenda Manny Pacquiao

Manny Pacquiao váltósúlyú világbajnok.
Fotó: Manny Pacquiao – PuzzlePix Fotóügynökség

A nyolc különböző súlycsoportban is világbajnoki címig jutó Manny Pacquiao az az ökölvívó, akire méltán lehet használni a legenda szót. A „Pac Man” becenéven ismert bunyós nemcsak egyedülálló ökölvívó karrierje miatt legendás, de egész élete filmbeillő, amiről készült is már több film. Pacquiao nemcsak bokszkarrierjével büszkélkedhet, egy egészen hosszú listát tudunk felsorolni, hogy miben jeleskedik vagy legalábbis próbálkozik még. Például, amit talán a legtöbben tudnak róla, hogy évek óta aktívan politizál, amit már kevésbé tudnak róla, hogy kipróbálta már magát profi kosárlabdázóként, kosárlabdaedzőként, énekesként, színészként, televíziós személyiségként és katonaként is.

Kezdjük a legelejéről, a kis Manny 1978. december 17-én látta meg a napvilágot Emmanuel Dapidran Pacquiao néven a család negyedik gyermekeként. Szülei fiatal korában elváltak, 14 évesen kezdett el bunyózni és 60-4-es amatőr rekord után 16 évesen állt profinak. Mint ahogy sokan mások ő is a megélhetésért kezdett bunyózni, de már hamar látszott rajta, hogy ő ennél sokkal többre fogja vinni. 20 évesen már megszerezte első világbajnoki övét légsúlyban, legutóbb idén júliusban pedig a WBA Super világbajnoki övét váltósúlyban.


Világbajnoki címei:

WBC légsúlyú öv
IBF kispehelysúlyú öv
WBC nagypehelysúlyú öv
WBC könnyűsúlyú öv
WBO és WBA Super váltósúlyú öv
WBC nagyváltósúlyú öv

Egyéb bajnoki címei:

IBO kisváltósúlyú öv
Ring magazin öve pehelysúlyban, nagypehelysúlyban, kisváltósúlyban

WBC Emeritus – nagypehelysúly
WBC Diamond – váltósúly
WBO Super Champion – váltósúly

5 súlycsoportban volt lineáris bajnok – légsúly, pehelysúly, nagypehelysúly, kisváltósúly és váltósúly

A teljesség igénye nélkül olyan nagy nevek ellen bunyózott, mint Marco Antonio Barrera, Juan Manuel Marquez, Erik Morales, Oscar Larios, Oscar De La Hoya, Ricky Hatton, Miguel Cotto, Timothy Bradley, Floyd Mayweather Jr.

Profiként eddig 71 mérkőzése volt, ebből 62 győzelem (39 KO), 7 vereség (3 KO) és 2 döntetlen a mérlege. Idei mérlege 2 meccs – 2 győzelem. Januárban Adrien Broner-t győzte le, júliusban pedig Keith Thurman-t és elvette WBA Super váltósúlyú világbajnoki övét.

Még egy kis érdekesség Pac Man-ről. Ahogy az elején írtuk nemcsak ökölvívóként próbálta már ki magát. 166 centis magassága ellenére profi kosárlabdázóként is lépett már pályára irányítóként, sőt edzőként és csapattulajdonosként is jeleskedik.

Emellett 2007 óta politizál, 2016 óta szenátor. A kamerák előtt is jól érzi magát, több mozifilmben és tévéfilmben is szerepelt már, illetve számtalan dokumentumfilm készült már róla. Ami talán még a kosárlabda karrierjénél is meglepőbb, hogy énekelni is szeret, több CD-je is megjelent.

Pacquiao igazi sztár hazájában és a nevével gyakorlatilag bármit el lehet adni, különféle reklámokban is szerepelt már. Reklámozott például mosószert, élelmiszereket, ruhákat, italokat, gyógyszereket stb. Olyan nagy cégek reklámarca volt már, mint a Nike, a Hennessy, a HP vagy a McDonalds.

Komment