100 évvel ezelőtt lett világbajnok Jack Dempsey

Fotó: Jack Dempsey – PuzzlePix Fotóügynökség

A nehézsúlyú ökölvívó legenda Jack Dempsey 1919. július 4-én, éppen 100 évvel ezelőtt lett világbajnok. A 11 gyerekes ír családból származó bunyós William Harrison Dempsey néven született 1895-ben és ahogy sokan mások, ő is a megélhetéséért bunyózott elég sokáig. 1914-ben állt profinak és nagyjából 5 év és jópár mérkőzés után jutott el egy világbajnoki címmeccsig Jess Willard ellen. Az ellen a Willard ellen, aki korábban egy másik legendától Jack Johnson-tól vette el a nehézsúlyú világbajnoki címet.

A mérkőzés előtt mindenki Willard-ot tartotta a meccs esélyesének márcsak a méretbeli különbségek miatt is. Mintha Dávid és Góliát harca lett volna, Willard 199 centi volt és 111 kg, míg Dempsey 185 centi és nem egészen 85 kg. Óriási meglepetés volt, amikor Dempsey az első menetben hétszer (!) küldte padlóra a világbajnokot. Fél perc sem kellett Willard első padlózásához, amit még hat követett és csak a menet vége miatt tartott még két menetig a meccs. A hetedik számolás közben csendült fel a menet végét jelző gongszó, de a mérkőzésvezető ezt nem hallotta és Dempsey már a ringből kilépve ünnepelte magát, amikor szóltak neki, hogy még nincs vége jöjjön csak vissza. De talán Willard-nak jobb lett volna, ha már ekkor vége van a meccsnek, ugyan még két menetet kibírt, de a negyedikre már nem ment ki.

Brutális verést kapott Willard, a beszámolók szerint a meccs során eltört az állkapcsa, az arccsontja és több bordája is. Kiesett néhány foga, megsérült a szeme és hallássérülést is szenvedett. Dempsey ezzel a meccsel beírta magát a boksztörténelem nagy könyvébe, óriási népszerűségre tett szert, amit a későbbi meccsein még fokozni tudott. Az 1921-es Georges Carpentier elleni meccsét már több, mint 90 000-en (!) nézték a helyszínen és az egész világon közvetítette a rádió.

Egy mozifilm is készült az életéről 1983-ban, amit itt meg tudtok nézni angolul.

Komment