Október 27. New York: Daniel Jacobs – Sergiy Derevyanchenko meccs az IBF középsúlyú világbajnoki övért

Fotó: Daniel Jacobs – PuzzlePix Fotóügynökség

Az elmúlt hónapokban teljesen felbolydult a középsúly élmezőnye, mind a négy nagy szervezet világbajnoki öve új gazdára talált. Idén júniusban még igencsak egyszerű volt a helyzet, a kazah Gennady Golovkin birtokolta az IBF/WBA (Super)/WBC középsúlyú világbajnoki öveket, az angol Billy Joe Saunders pedig a WBO övét. Aztán június elején az IBF megfosztotta Golovkin-t az övétől, mert nem akart kiállni a kötelező kihívó Sergiy Derevyanchenko ellen. Majd Golovkin szeptemberben pontozásos vereséget szenvedett Saul „Canelo” Alvarez-től és elveszítette a WBA és a WBC övét is. A WBO övéről pedig az elmúlt hetekben mondott le Billy Joe Saunders, mert doppingbotrányba keveredett. Így az összes öv gazdát cserélt. A WBA/WBC öv jelenleg Canelo-nál van, a WBO övet pedig múlt héten szerezte meg Demetrius Andrade. Már csak az IBF öv várja az új gazdáját, aki vagy az amerikai Daniel Jacobs vagy az ukrán Sergiy Derevyanchenko lesz.

Ahogy azt már említettük az ukrán Sergiy Derevyanchenko volt Golovkin kötelező kihívója az IBF övért. Miután Golovkintól elvették az övét az IBF elrendelte a Jacobs (34-2; 29 KO) – Derevyanchenko (12-0; 10 KO) meccset a megüresedett címért. Jacobs és Derevyanchenko személyében két nagyszerű bunyós találkozik majd a ringben, igazi nagy küzdő mindkét ökölvívó. Jacobs már megjárta a legmélyebb poklot és a legmagasabb csúcsot is. 2010-ben, 23 évesen már világbajnoki címért küzdhetett, de akkor nem sikerült élnie a lehetőséggel, majd egy évvel később a csontrák egyik leghalálosabb fajtáját diagnosztizálták nála, deréktól lefelé lebénult és még az is kérdéses volt, hogy túléli-e nemhogy ringbe léphet ismét. Több, mint egy évnyi küzdés után sikerült legyőznie a rákot és újra bokszkesztyűt húzott. Majd 2014-ben világbajnoki címet is szerzett a WBA-nál, amit négy alkalommal sikeresen meg is védett, csak Gennady Golovkin tudta elvenni tőle tavaly márciusban egy igencsak szoros meccsen. Jacobs azóta várja a lehetőséget, hogy ismét a csúcsra kerüljön.

Derevyanchenko egy hosszú amatőr múlt (390-20-as amatőr rekord) után 2014-ben állt profinak, azóta 12 meccséből 12-öt megnyert, ráadásul 10-et idő előtt fejezett be. Derevyanchenko amatőrként világbajnoki bronzéremig jutott, de a 2008-as olimpián is részt vett. Ő is tagja az ukrán amatőr ökölvívás rendkívül sikeres generációjának, akik sikert sikerre halmozva évekig a hátukon vitték az ukrán ökölvívást, mint például Vasyl Lomachenko vagy Oleksandr Usyk. Derevyanchenko négy éves profi karrierje alatt most jutott el odáig, hogy végre mindenki megismerheti a nevét, ha győz szombaton a Madison Square Garden-ben világbajnoknak mondhatja magát.

A meccs pikantériája, hogy a két bunyósnak ugyanaz a menedzsere és az edzője is, tehát minden bizonnyal nagyon jól ismerik egymást. A közös menedzser szerint a vezetőedző Andre Rozier Jacobs-al készült és az ő sarkában fog állni, míg a segédedző Gary Stark Sr. pedig az ukránt segíti majd.

 

Komment