Július 28. London: izgalmas nehézsúlyú mérkőzések angol győzelmekkel – Whyte és Chisora is győzött

Dillian Whyte

A londoni O2 Arénában rendezett gálán teltház előtt léphetett szorítóba a nehézsúlyú Dillian Whyte (24-1; 17 KO) és Joseph Parker (24-2; 18 KO). Előzetesen 50-50 %-ra saccolták az esélyeket a meccs kimenetelét illetően. A két nehézsúlyú bunyós nagyon hasonló mérleggel rendelkezik és már többször hangoztattuk, hogy mindketten egyetlen vereséget szenvedtek profi karrierjük során. Mindketten a jelenlegi IBO, IBF, WBA (Super), WBO nehézsúlyú világbajnok, Anthony Joshua-tól kaptak ki, Whyte TKO-val a 7. menetben, Parker pedig egyhangú pontozással. Mindkét bunyós kiütést ígért, de ez végül nem jött össze, annak ellenére sem, hogy mindkettőre számolni kellett, Parkerre kétszer, Whyte-ra pedig egyszer. Egyhangú pontozással Whyte nyerte meg az összecsapást és ezzel megvédte a WBC Silver övét és megszerezte a WBO Nemzetközi övét is. Egy cseppet sem unalmas, sokkal inkább pörgős mérkőzést láthattak a nézők, ahol izgalmakban sem volt hiány. Parker kezdte aktívabban a mérkőzést, sokkal elszántabbnak tűnt, mint előző meccsén Joshua ellen. Majd a második menetben egy fejelés következtében letérdelt és számoltak is rá, ez pedig kicsit megtörte az új-zélandi lendületét. Hiába volt gyorsabb Parker, sok ütést bekapott, részben az eléggé szellős védekezésének köszönhetően, de azt bebizonyította, hogy igencsak bírja az ütéseket. Whyte hangsúlyosabb ütéseket tudott bevinni és a 9. menetben egy bal horoggal padlóra is küldte Parker-t, aki fel tudott állni belőle, de számoltak rá. Az utolsó menetekben már nagyon fáradt volt mindkét bunyós és ennek is köszönhetően meg egy jó jobbosnak, Whyte is a földre került egyszer a 12. menet végén. Az utolsó két menetre felfújta magát az új-zélandi, de ez már kevés volt a győzelemhez, bár, ha még egy menet lett volna, azt Whyte már nem biztos, hogy bírta volna kondival. Végül egy nagyon jó mérkőzésen egyhangú pontozással (113-112, 114-111, 115-110) tudott győzni az angol, aki ezzel esélyt kaphat egy Anthony Joshua elleni visszavágóra.

Az est másik nehézsúlyú összecsapása is igazán izgalmasra sikeredett. Az angol Dereck Chisora (29-8; 21 KO) brutális KO-val győzte le a francia Carlos Takam-ot (35-5-1; 27 KO) a nyolcadik menetben. Az első hét menet alapján azt lehetett gondolni, hogy Takam győzelem lesz a végén, de mint köztudott nehézsúlyban egyetlen jó ütés is elég lehet a győzelemhez. Takam az első menettől irányította a küzdelmet és a kiütésig valószínűleg a pontozóknál is ő vezetett, Chisora a meccs nagy részét a köteleknek szorítva töltötte, szinte végig Takam kezdeményezett, Chisora pedig csak reagált Takam támadásaira. Majd jött a nyolcadik menet és Chisora szinte a semmiből egy fejre mért jobb horoggal a földre küldte Takam-ot, akire számolni kellett majd Takam még fel sem ocsúdott egy újabb ütéstől ismét a földre került és ezzel vége is lett a mérkőzésnek. Chisora ezzel megszerezte karrierje 29. győzelmét és a megüresedett WBA nehézsúlyú Nemzetközi övet.

A félnehézsúlyú Joshua Buatsi (7-0; 5 KO) a megüresedett WBA Nemzetközi bajnoki címért lépett szorítóba a lett Andrejs Pokumeiko (17-15-1; 13 KO) ellen és az első menetben kiütéssel győzött is. A 2016-os olimpián bronzérmet szerzett ghánai származású angol ökölvívót nagy reménységnek tartják, aki az elvárásoknak megfelelően szépen menetel előre, eddigi hét profi meccséből hetet megnyert, ötöt pedig idő előtt fejezett be. Mostani győzelmével pedig már egy WBA övvel is gazdagabb lett.

A korábbi közép- és nagyközépsúlyú világbajnok Nigel Benn fiát, Connor Benn-t is látni lehetett tegnap este. Connor Benn (13-0; 9 KO) a francia Cedrick Peynaud (6-6-3; 4 KO) ellen lépett ringbe a megüresedett váltósúlyú WBA Kontinentális bajnoki övért. Kettejük összecsapásának érdekessége, hogy ők már tavaly decemberben is találkoztak, akkor vitatható pontozással Benn nyert, úgy, hogy Benn és Peynaud is két-két alkalommal is padlóra került. A mostani meccsüket is Benn nyerte pontozással (98-91, 98-90,97-90), de most már egyértelmű volt Benn fölénye és végül ő vihette haza a WBA övét.

A gála egyetlen női mérkőzésén az ír Katie Taylor (10-0; 5 KO) védte meg világbajnoki címeit (IBF, WBA könnyűsúly) az amerikai Kimberly Connor (13-3-2; 5 KO) ellen. Három menet kellett mindössze a címvédő hölgynek, TKO-val nyert amerikai ellenfele ellen.

Komment