Kelemen Balázs visszatér

Fotó: Kelemen Balázs (j) – Felix Promotion

Úgy tűnik az idei év a nagy visszatérésekről szól a hazai profi ökölvívás világában. Idén áprilisban újra szorítóba lépett Tóth „Barbár” Tamás, májusban pedig Harcsa Norbert. Most pedig a nagyközépsúly korábbi magyar és WBO Interkontinentális bajnoka, Kelemen Balázs (24-2; 13 KO) jelentette be visszatérését. Balázs közel 2,5 éve lépett utoljára szorítóba, most azonban újult erővel és motivációval tér vissza. Elhatározása kapcsán kérdeztük Balázst.

Balázs 2009-ben lépett a profik közé, közel hét éves karrierje alatt begyűjtötte a WBO, a WBF és az UBO Nemzetközi bajnoki címét nagyközépsúlyban, valamint a Magyar bajnoki címet is szintén nagyközépsúlyban. Egy sikeres karrier közepén, a 2016-os januári, Dominic Boesel elleni pontozásos veresége után döntött úgy, hogy szögre akasztja a kesztyűt. Balázs a visszavonulása kapcsán elmondta, hogy a 2016-os év nem alakult jól a számára, összecsaptak a feje fölött a hullámok. Nem alakult jól sem a magánélete, sem a munkája és az edzések sem úgy mentek ahogy kellett volna, nem jöttek az eredmények. Részben ennek köszönhetően is az akkori promóterével, Rácz Félixszel is megromlott a viszonya, nem találták a közös nevezőt Balázs jövőjét illetően. Ahogy Balázs fogalmazott kicsit eltelt a bunyóval, nem vágyott rá, akkor úgy érezte az a megfelelő döntés, hogy abbahagyja profi karrierjét. Ezt követően legalább egy évig egyáltalán nem ment még ökölvívó terem közelébe sem, nemhogy részt vegyen az edzésen. Utólag már belátja, hogy eléggé katasztrofális volt számára a 2016-os év, mélypontra került. 2017 nyarán kezdett el újból edzegetni, de csak hobbiból, edzéseket is tartott hobbistáknak és egyre inkább érezte, hogy kezd visszatérni a motivációja. Ahogy javult a kedve érezte, hogy meg kell szabadulnia attól a tehertől, amit a Rácz Félixszel kapcsolatos vita okozott számára. Megbeszéltek egy időpontot és rendezték a nézeteltérésüket, ekkor azonban még nem került szóba Balázs visszatérése.

Az idei év hozta meg Balázs számára az elhatározást, hogy visszatérjen a ringbe és éles meccsen mutassa meg, hogy mire képes. Úgy érzi, hogy csonkán maradt félbe a karrierje és szeretné ezt a hiányérzetét megszüntetni. Egészségügyileg tökéletesen érzi magát, a motivációja is visszatért és meg akarja tudni, hogy mennyi maradt még benne, mire lehet még képes. Ennek érdekében visszatért nevelőedzőjéhez Őri Józsefhez és Domonkos Tamáshoz, jelenleg velük készül. Közösen kezdték meg a munkát, Balázs elmondta, hogy ez a rengeteg kihagyás nem múlik el nyomtalanul. Apránként építkeznek, vissza kell hozni a régi erőt, a dinamikát, beindítani a reflexeket. A tervei szerint, ha minden jól alakul szeptemberben láthatjuk újra a ringben, ehhez pedig már július közepén-végén elkezdik majd a felkészülést.

Balázs életkorából adódóan természetesen jött a kérdés, hogy nem gondolja, hogy késő már a visszatérés? Balázs kihangsúlyozta, hogy még csak 39! éves, fizikálisan jól érzi magát, nem beteges, egyáltalán nem érzi elkopottnak magát. Tisztában van vele, hogy 1-2 évnél tovább már nem fog bunyózni, de azt az időszakot maximálisan szeretné kihasználni, amire még lehetősége van. „Jó pár példát láthatunk a külföldi profi ökölvívásban, hogy 40 év fölött is lehetnek sikeresek az ökölvívók. Adonis Stevenson is elmúlt 40, és világbajnok vagy nézzük meg Bernard Hopkins-t, Giacobbe Fragomeni-t még negyven éves korukban is sikeresek voltak. Nem leszek kishitű, ez a kishitűség egy rossz magyar szokás, amit én is igyekszem levetkőzni magamról. Most jól érzem magam, erre nem is gondolok, a kor csak egy szám.” Motiváltságát az is jól mutatja, hogy a szeptemberi mérkőzéstől függően akár a magyar bajnoki címért is szívesen bokszolna a közeljövőben.

Balázs tehát rendezte viszonyát Rácz Félixszel, akivel újból közösen fognak dolgozni, vissza tért régi edzőjéhez és gőzerővel dolgozik az újbóli debütálásán, amire a Felix Promotion által szervezett őszi gálán kerül majd sor.

Komment