Heti összefoglaló: Július 16 – 22.

Fotó: Freddie Roach, Manny Pacquiao – Europress Fotóügynökség

Freddie Roach, Pacquiao korábbi edzője szerint inkább Lomachenko-val kellene megküzdenie Pac Man-nek, mint Crawford-al. Roach és Pacquiao 16 évig dolgoztak együtt, de legutóbbi, Matthysse elleni meccsére már nem vele készült a filippínó bunyós. A Matthysse elleni meccs után nyilatkozott Roach, elmondta, hogy Pacquiao azóta sem kereste őt, nem tudja, hogy fognak-e még együtt dolgozni. A meccs kapcsán elmondta, hogy nagyon jól küzdött Pacquiao, a régi Pac Man-t lehetett látni a ringben. Pacquiao lehetséges ellenfeleiről is véleményt mondott, szerinte nem kéne kiállnia Crawford-al, túl sok lenne Manny-nak. Inkább az ukrán Lomachenko-val kellene kiállnia, de nem könnyűsúlyban, inkább kisváltósúlyban. Erre viszont kicsi az esély, mert Loma menedzsmentje azt nyilatkozta, hogy senki, még a legendás Pacquiao kedvéért sem lépnek súlycsoportot, ha Manny akarja ezt a meccset ő menjen le könnyűsúlyba.

A mexikói Jaime Munguia (30-0; 25 KO) túl van élete első világbajnoki címvédésén. A fiatal világbajnok az angol Liam Smith (26-2-1; 14 KO) ellen védte meg sikeresen nemrégiben szerzett WBO nagyváltósúlyú világbajnoki címét július 21-én, szombaton. Liam Smith korábban már birtokolta ezt az övet és eredetileg ő küzdött volna az előző világbajnok Sadam Ali ellen, de betegség miatt nem tudott akkor kiállni ellene, így Munguia kapta meg a lehetőséget, aki élt is vele és TKO-val szerezte meg a világbajnoki övet. Kicsivel több, mint két hónappal később pedig egyhangú pontozással verte meg Smith-t, akit a hatodik menetben padlóra is küldött. Így továbbra is Munguia a WBO nagyváltósúlyú világbajnoka, akinek a címegyesítés a célja.

Alexander Povetkin (34-1; 24 KO) örül, hogy Londonban kell megküzdenie Anthony Joshua-val (21-0; 20 KO), az IBF/IBO/WBA/WBO nehézsúlyú világbajnokával. Kettejük összecsapását szeptember 22-én fogják tartani a londoni Wembley Stadionban. Povetkin a sajtótájékoztatón elmondta az, hogy nem Oroszországban lesz a meccs még jót is tesz neki. Hazai pályán mindig nagyobb a nyomás, a megfelelési kényszer, sokkal felszabadultan tud harcolni, ha idegen országban zajlik a meccs. A szeptemberi meccsen nagyjából 90 000 nézőre számítanak, akiknek nagy része természetesen a londoni Anthony Joshua-nak fognak szurkolni. Povetkin legutóbbi mérkőzése is Angliában volt egy angol bunyós, David Price ellen, akkor kiütéssel győzött az orosz és egyáltalán nem látszott rajta, hogy zavarná az idegen terep.

A WBC könnyűsúlyú világbajnoka, Mikey Garcia (38-0; 30 KO) legközelebb július 28-án lép ringbe egy címegyesítő mérkőzésen az IBF világbajnok Robert Easter Jr (21-0; 14 KO) ellen. A négy súlycsoportban (pehely-, nagypehely-, könnyű- és kisváltósúly) is világbajnoki címet szerző Garcia azonban már a jövőn gondolkodik, és azt tervezi, hogy akár már az év végén felléphet váltósúlyba. Az a terve, hogy megküzdjön az IBF váltósúlyú világbajnokkal, Errol Spence Jr-al (24-0; 21 KO), aki szerinte jelenleg a súlycsoportja legjobbja. Nem lenne azért baj, ha előtte még kipróbálná magát az ukrán Lomachenko-val is, aki jelenleg a WBA (Super) könnyűsúlyú világbajnoka.

Még az idén jöhet a WBO – WBA címegyesítés félnehézsúlyban. A WBO félnehézsúlyú világbajnoka, Sergey Kovalev (32-2-1; 28 KO) és a WBA bajnoka, Dmitry Bivol (13-0; 11 KO) is augusztus 4-én lép ringbe legközelebb, ugyanazon a gálán Atlantic City-ben. Kovalev a kolumbiai Eleider Alvarez (23-0; 11 KO) ellen, Bivol pedig Isaac Chilemba (25-5-2; 10 KO) ellen igyekszik megvédeni a címét. Amennyiben mindkét világbajnok megvédi címét akár egymás ellen is küzdhetnek legközelebb, talán még az idei évben. A meccsek szervezésénél az sem utolsó szempont, hogy melyik bunyós melyik televíziós társasággal áll szerződésben, náluk azonban ez sem okozhat gondot, mivel mindketten az HBO-val dolgoznak együtt.

Komment