Boksz edzők közelről: Gál László

Isaac Oroyovwe (Ziki) – Gál László – Gál Konrád

Riportunkban a Szeged Box Club vezetőedzőjét, az egykori magyar bajnok Gál Lászlót kérdeztük. László mesélt nekünk amatőr múltjáról, edzői pályafutásáról, illetve egyik nagyon tehetséges tanítványáról, Kis Mátéról. Máté a Felix Promotion által szervezett gálák aktív résztvevője, mérlege hibátlan, 11 győzelem amiből 8 KO.

Miért az ökölvívást választottad? Van-e ökölvívó múltad? Hogy lettél edző?
G.L.: Az ökölvívás elkezdésekor a motiváció a megerősödés volt. 12 éves korom előtt több sportágat is kipróbáltam, de amikor lementem a boksz terembe, akkor éreztem azt, hogy itt van a helyem és ekkor kezdtem el az ökölvívást.

Felnőtt Világbajnokságon 6. helyezett, Felnőtt Európa Bajnokságon 5. helyezett Ifjúsági Junior és Felnőtt Magyar Bajnok voltam.

20 évesen edzői képesítést szereztem, ekkor még válogatott sportoló voltam, de később egy vállsérülés miatt az aktív versenyzést nem tudtam folytatni. Viszont az természetes volt számomra, hogy az ökölvívás mellett maradok. Olyan sokat kaptam ettől a sporttól, hogy úgy éreztem edzőként esélyem lesz arra, hogy tovább adhassam a tudást amit én kaptam a kiváló edzőimtől, valamint lehetőséget tudok biztosítani a fiatal sportolóknak arra, hogy kipróbálhassák az ökölvívást, eredményeket érhessenek el.

Mi a jelenlegi klubod? Mióta van a klub?
G.L.: A Szeged Box Club ami 25 éve működik Egyesületi formában.

Kik voltak a legeredményesebb ökölvívóid az amatőrök és a profik között?
G.L.: Az elmúlt 25 év alatt az amatőr ökölvívásban nagyon sok országos bajnokom volt, Európa- és világbajnok helyezettek is. A profik között is sikerült már több Magyar Bajnoki övet megszereznünk. Közülük azóta többen már edzők, akikre büszke vagyok, mert Szegeden és más városokban eredményes munkát végeznek.

Hány tanítványod van most? Profi és amatőr?
G.L.
: Hetente 20-22 edzést tartok, közel 130 embernek 7 évestől 65 évesig, akik különböző okokból járnak le hozzám. Épp ezért sikernek tartom amikor azt látom, hogy az egyén eléri a közösen kitűzött célokat.

Mennyiben más az amatőröket és a profikat edzeni?
G.L.: Egy amatőr felnőtt 3 menetre készül, míg egy profi esetenként 10 menetre. Más a menetek irama, más a taktika, más szerepet kap a védekezés. Nekem, mint edzőnek ezeket a szempontokat is szem előtt kell tartanom. A profiknál konkrét ellenfélre készülünk, az amatőröknél ott a versenyen sorsolással derül ki, hogy ki lesz a másik sarokban.

Szerinted mi a legfontosabb egy jó edző-tanítvány viszonyhoz?
G.L.: A kölcsönös tisztelet. Véleményem szerint a tanítvány választ edzőt, épp ezért azonosulnom kell az egyén igényeivel, képességeivel és adottságaival, mivel az ökölvívás egyéni sportág. A fegyelem és az elkötelezettség erősítése az út a remélt siker eléréséhez, és a bizalom is nagyon fontos a jó edző-tanítvány viszonyhoz.

Te mit szeretsz az ökölvívásban? Mit jelent számodra?
G.L.: Az ökölvívásban azt szeretem, hogy mindenre megtanít, ami a sikeres, boldog élethez kell. Számomra az ökölvívás azt jelenti, hogy semmit nem kapsz ingyen az életben sem, mindenért meg kell küzdened. Senki sem mondja azt, hogy ezt könnyű végig csinálni, de tapasztalatból tudom, hogy mindent megér!

Egyik tanítványod Kis Máté nagyon nagy tehetség. Mik a jövőbeli célok?
G.L.: Mátéval a jövőbeli célunk, mindig a soron következő feladatok végrehajtása a legjobb tudásunk szerint. Még közel sem látták az emberek, hogy ő mire képes. Természetesen a Világbajnoki cím megszerzése a végső cél.

Kis Máté

Mondj egy pár szót a mai magyar amatőr és profi ökölvívás helyzetéről. Mi a véleményed?
G.L.: Nehéz ebben állást foglalnom mivel mindkét területen mint edző érdekelt vagyok, hiszen Kis Máté mellett nagyon sok tehetséges amatőr versenyzőm is van. Az amatőr és a profi ökölvívásban is csak barátaim vannak. Látom azt, hogy mindkét oldalon kiváló szakemberek és versenyzők dolgoznak. A legfontosabb, hogy mindkét tábor egymást segítve közös erővel tudjon dolgozni, és megosszák a tapasztalataikat annak érdekében, hogy Magyarországon az ökölvívás még hatékonyabban tudjon fejlődni.

Komment