45 éve volt a „Rumble in the Jungle” – a Muhammad Ali – George Foreman csata

Fotó: George Foreman – Muhammad Ali – PuzzlePix Fotóügynökség

Egy újabb évfordulót ünnepel ma a bokszvilág, méghozzá két nehézsúlyú legenda összecsapását. Éppen ma 45 éve, hogy Muhammad Ali és George Foreman összecsapott Zaire-ben. A két ökölvívó saját jogán is igazi ikon, de az egymás elleni meccsük talán még nagyobbá tette őket. A boksztörténelem egyik fontos epizódja a „Rumble in the Jungle” elnevezésű meccs.

1974. október 30-án Zaire-ben (Kinshasa) feszült egymásnak a két bunyós Foreman WBC és WBA nehézsúlyú világbajnoki címeiért. A meccs esélyesének egyértelműen a karrierje csúcsán lévő Foreman-t tartották, aki ekkor 40-0-s (37 KO) mérleggel rendelkezett. Előző év januárjában szerezte meg világbajnoki öveit egy szintén legendás meccsen Joe Frazier ellen (két menet alatt hatszor küldte padlóra Frazier-t), majd ezután kétszer is sikeresen megvédte, mindkétszer egy gyors kiütéses győzelemmel. Ali pedig azon volt, hogy újra világbajnoknak mondhassa magát, mert miután visszatért az eltiltásból (katonai szolgálat megtagadása miatt) még nem sikerült visszaszereznie öveit. 1971-ben ugyan kapott egy lehetőséget éppen a Foreman által legyőzött Frazier ellen, de nem tudott élni vele, pontozással kikapott.

Mindkét bunyós komolyan készült a meccsre, szinte az egész nyarat Zaire-ben töltötték, hogy akklimatizálódjanak. A meccs eredetileg szeptember 25-én lett volna, de Foreman felkészülés közben megsérült, így elhalasztották több, mint egy hónappal. Végül október 30-án néztek farkasszemet egymással.  

Ali az első menetet még agresszívan kezdte, majd hagyta, hogy Foreman folyamatosan támadja, amíg a címvédő egész egyszerűen elfáradt. A második menettől bevetette a direkt erre a meccsre kitalált taktikát (rope-a-dope) vagyis, hogy a köteleknek dőlt, fedezékbe vonult, és hagyta, hadd üsse Foreman. Az ütések vagy nem találták el Alit, vagy csak a fedezékét, kárt nem tudott tenni benne a címvédő. Ugyanakkor szépen lassan kiszívták az erőt Foreman-ből. Ali taktikájára még rátett egy lapáttal a rekkenő hőség és a lelki hadviselés, amivel Ali folyamatosan szurkálta Foreman-t. A 8. menetre Foreman teljesen elkészült az erejével, Ali indított egy ötütéses kombinációt, Foreman pedig megpördülve a padlóra rogyott. Rászámoltak, és bár kilencnél fel tudott állni a vezetőbíró beszüntette az összecsapást. Két másodperccel a menet vége előtt.

Foreman ezzel életében először padlóra került és a világbajnoki öveit is elveszítette. Ali pedig ismét világbajnoknak mondhatta magát. A meccs az Év mérkőzése címet is megkapta 1974-ben a The Ring Magazine-tól.

Foreman a vesztes csata után többször is kihívta Ali-t egy újabb meccsre, de a visszavágóra soha nem került sor. Foreman-nek sokáig tartott, míg megemésztette a vereséget, állítása szerint évekig harag volt benne Ali felé, majd egy 1981-es interjú során jött rá, hogy nincs értelme haragot tartani, egyszerűen kikapott és ezt el kell fogadja. Ezután pedig barátok is lettek.

Komment