A WBC elrendelte a Lomachenko – Campbell meccset a megüresedett övért és egy „tornát” a kötelező kihívói pozícióért

Fotó: Vasyl Lomachenko – PuzzlePix Fotóügynökség

Mikey Garcia, a WBC legutóbbi könnyűsúlyú világbajnoka nemrég döntött arról, hogy visszaadja világbajnoki övét és inkább nagyobb súlycsoportban szeretné folytatni a pályafutását. Így a rajongók nagy bánatára egyelőre nem láthatunk majd Garcia – Lomachenko meccset, de azért az öv nem marad sokáig gazdátlanul, mert a szervezet már ki is írta a meccset a címért. Garcia pedig kapott egy „Emeritus Champion” címet, ami azt jelenti, hogy lehetősége van bármikor kihívni az aktuális világbajnokot a címért.

A WBC a már eddig is kötelező kihívói pozícióban lévő Luke Campbell-t (20-2; 16 KO) és a WBO/WBA Super könnyűsúlyú világbajnok Vasyl Lomachenko-t (13-1; 10 KO) nevezte meg, akik a címért küzdhetnek. Ezzel igazából nagy meglepetést nem okozott a szervezet. Az várható volt, hogy Campbell fog megküzdeni az övért, inkább csak az ellenfél személye volt kétséges, mert a WBC Loma helyett választhatta volna a ranglistájukon második helyen álló Zaur Abdullaev-et is. De az ukrán fenomén jelezte szándékát, hogy szívesen küzdene az övért és a WBC elfogadta, így jöhet a Lomachenko – Campbell csata. Mivel Loma jelenleg két nagy szervezetnél is világbajnok, így az angol ellen vívott meccs győztese már három nagy szervezet (WBO/WBC/WBA Super) világbajnoka lehet. Dátum és helyszín egyelőre ismeretlen, de minden bizonnyal pár hónapon belül megrendezik az összecsapást, így a győztesnek akár még az idén beleférhet egy meccs a negyedik nagy szervezet övéért.

Ráadásképp a WBC csavart még egyet a történeten és a címmeccs mellett elrendelt egy „mini tornát” a kötelező kihívói pozícióért. A terveik szerint a WBC ranglistáján #2 Zaur Abdullaev (11-0; 7 KO) a #3 Devin Haney-vel (21-0; 13 KO) fog megküzdeni. A #4 helyen álló Teofimo Lopez (13-0; 11 KO) pedig a #5 Javier Fortuna-val (34-2-1; 23 KO). A győztesek pedig egymás ellen fognak küzdeni a kötelező kihívói pozícióért.

Arról még egyelőre nincs hír, hogy mit szólnak ezek a bunyósok ehhez a versenyhez, de elég valószínű, hogy Teofimo Lopez kihagyja ezt a lehetőséget. Pár napja jelentették be, hogy Lopez a japán Masayoshi Nakatani ellen vív majd eliminátori meccset az IBF-nél július 19-én. Ezen az úton előbb juthat világbajnoki övhöz és egy Loma elleni meccshez, mint a WBC-nél.  

Komment