Saunders világbajnoki övébe került az orrspray, drága nátha volt

Fotó: Billy Joe Saunders – PuzzlePix Fotóügynökség

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a WBO középsúlyú világbajnoka, Billy Joe Saunders augusztus 30-án pozitív doppingeredményt produkált a VADA tesztjén. Egy oxilofrine nevű szert találtak a mintájában, amit Saunders-ék egy orrspray használatával magyaráztak. Akkor még úgy tűnt nem lesz belőle nagy probléma mivel ezt a szert a legtöbb szervezet „versenyidőszakon” kívül engedélyezi. Majd nem sokkal később megjelent a hír, hogy Saunders nem bunyózhat Andrade ellen október 20-án, és helyette Walter Kautondokwa léphet szorítóba a WBO interim övéért, mert a Massachusetts Állami Atlétikai Bizottság (MSAC) nem engedélyezi, hogy Saunders ringbe lépjen Bostonban. A helyzet azonban még tovább bonyolódott. Saunders ma bejelentette, hogy önként lemond a WBO világbajnoki övéről és nyilvánosan elnézést kért a MSAC-től a doppingellenes szabályok megsértéséért. A WBO is nyilatkozott az ügyben és rátettek még egy lapáttal, a szervezet elnöke javasolta, hogy Saunders hat hónapos eltiltást kapjon.

A kellemetlen eseménynek azért két nyertese is van, Andrade és Kautondokwa, mert így nem az interim övért küzdhetnek jövő héten, hanem a megüresedett WBO világbajnoki övért. Valószínűleg azért Saunders lehetőséget kap majd, hogy visszaszerezze övét, ha letelik a felfüggesztése.

Saunders promótere, Frank Warren azonban korántsem boldog a helyzettől és tűzön-vízen át védelmezi az angol bunyóst. Warren nem ért egyet az MSAC döntésével, arra hivatkozik, hogy az oxilofrine csak a VADA-nál mindenkor tiltott szer, az UKAD (Egyesült Királyság Doppingellenes Ügynökség) és a WADA listáján pedig csak versenyidőszakban az, tehát amikor pozitív lett a teszt még nem volt érte büntethető. Szerinte a MSAC hibát vétett, amikor nem engedélyezte, hogy Saunders ringbe lépjen október 20-án, ezért perre viszi az ügyet. A pereskedés azonban hosszú folyamat, ezért is mondott le önként Saunders az övről. Warren azt is megjegyezte, hogy Saunders-et rendszeresen tesztelik és még soha nem volt semmilyen probléma, minden tesztje negatív volt eddig.

Komment