Mikey Garcia: „Azért léptem vissza könnyűsúlyba, hogy egyesítsem a címeket!”

Fotó: Mikey Garcia – Europress Fotóügynökség

A veretlen WBC könnyűsúlyú világbajnok Mikey Garcia (38-0; 30 KO) nem kisebb álmot dédelget, mint hogy egyesítse a könnyűsúlyú világbajnoki címeket. Ugyan Garcia március 10-i, Sergey Lipinets (13-1; 10 KO) elleni győzelmével megszerezte az IBF kisváltósúlyú világbajnoki címét, és ezzel már negyedik súlycsoportjában lett világbajnok mégis inkább a könnyűsúlyt választotta. „Az ok, amiért visszatértem a könnyűsúlyba, az, hogy egyesítsem a címeket. Amikor legyőztem Lipinets-et, akkor is az volt a tervem, hogy visszatérjek könnyűsúlyba. Az a lehetőség, hogy Lipinets legyőzésével negyedik súlycsoportomban is világbajnok legyek nagyon izgalmas és nagyszerű volt. Ezért választottam azt a küzdelmet. De az én célom mindig is az volt, hogy visszatérjek könnyűsúlyba.”

Ahhoz, hogy egyesítse a könnyűsúly négy nagy szervezetének címeit, nem kisebb bunyósokkal kell megküzdenie, mint Vasyl Lomachenko (WBA Super), Raymundo Beltran (WBO) és Robert Easter Jr. (IBF). Első lépésként a szintén veretlen Robert Easter Jr-al (21-0; 14 KO) fog találkozni július 28-án, Los Angelesben. Ahol Garcia WBC övét, Easter Jr. pedig IBF övét teszi kockára. Easter Jr. még 2016-ban szerezte meg az IBF megüresedett övét Richard Commey legyőzésével, azóta pedig három alkalommal is sikeresen megvédte. Garcia pedig Dejan Zlaticanin-t győzte le KO-val 2017. januárjában és vette el tőle a WBC könnyűsúlyú világbajnoki címét. Azóta viszont nem is bunyózott könnyűsúlyban, csak kisváltósúlyban. Garcia számára Easter Jr. lehet az eddigi legkeményebb falat, ezt ő maga is elismerte. Easter egy veretlen világelső, aki ráadásul 12 centiméterrel magasabb is, mint Garcia. Garcia elmondta, hogy nagyon jó bunyósnak tartja Easter-t, nem lesz könnyű dolga, de ő pont az ilyen meccseket szereti, az ilyen bunyósok elleni győzelem, ami igazán meghatározó.

Amennyiben Garcia legyőzi Easter Jr-t még Lomachenko-t és/vagy Beltran-t kellene legyőznie, hogy a súlycsoport vitathatatlan bajnoka legyen. A tervek szerint Lomachenko (11-1; 9 KO) idén augusztusban találkozott volna Ray Beltran-al (35-7-1; 21 KO), de Loma vállsérülése és műtétje miatt ezt el kellett halasztani. Ha minden jól megy akkor még idén decemberben ők is egyesíthetik világbajnoki címeiket. Akkor viszont Garcia-nak már „csak” Lomachenko-val vagy Beltran-al kellene megküzdenie, hogy mindegyik címet begyűjtse. Egy Mikey Garcia – Vasyl Lomachenko meccs mindenképp izgalmas lenne és biztos, hogy az egész bokszvilág nagy érdeklődéssel várná. Ahogy korábban már mondták ők ketten is szívesen megküzdenének egymással. Erre a meccsre azonban biztos, hogy idén már nem kerülne sor, amennyiben egyáltalán sor kerül rá.

Komment