Március 7. Kownacki VS Helenius: lengyel – finn párharc a WBA nehézsúlyú eliminátori címért

Fotó: Adam Kownacki – PuzzlePix Photo Agency

Ma éjszaka a New York-i Barclays Center-ben lép ismét szorítóba a lengyelek nehézsúlyú büszkesége Adam „Babyface” Kownacki (20-0; 15 KO). A veretlen lengyel bunyós magabiztosan halad felfelé a ranglistán és nem titkolt célja, hogy még az idén világbajnoki címért küzdhessen, amire elméletileg lesz esélye, ha legyőzi a finn Robert Helenius-t (29-3; 18 KO), mert a WBA nehézsúlyú eliminátori címért lépnek szorítóba. Gyakorlatilag azonban kizárt, hogy idén legyen belőle bármi, mert a jelenlegi WBA Super bajnok Joshua igencsak be van táblázva erre az évre.

Kownacki mind a négy nagy szervezt ranglistáján előkelő helyen áll, az IBF-nél #3, a WBA-nál és a WBO-nál a #4, a WBC-nél pedig a #6. A szakértők magasan őt tartják a Helenius elleni meccs esélyesének, ettől függetlenül nem számít könnyű meccsre, de nyilván biztos a győzelmében. Kownacki nemcsak, hogy veretlen, de eddigi 20 meccséből 15-öt idő előtt nyert meg. Tavaly két meccse volt, az elsőn Gerald Washington-t győzte le TKO-val a második menetben. A másodikon pedig a rutinos Chris Arreola-t egyhangú pontozással egy igencsak parázs csatában. Igazi adok-kapok volt a két bunyós között, amit jól bizonyít, hogy Arreola ütésszámban rekordot döntött. 1125 ütést indított, ami a CompuBox statisztika 34 éves történetében rekordnak számít nehézsúlyban, de Kownacki sem maradt el sokkal ütésszámban (1047), azonban ő pontosabb volt, mint Arreola.

Helenius jó pár kemény csatán van már túl az elmúlt 12 évben. Küzdött többek között Dillian Whyte-val és Dereck Chisora-val is, Chisora-t meg is verte, de az már 9 éve volt. A nagy szervezetek ranglistáján jelenleg egyedül a WBA-nál szerepel a Top 10-ben, ő a hetedik. Az eddigi legnagyobb eredménye, hogy az IBF-nél, a WBA-nál és a WBO-nál is volt Interkontinentális bajnok és az EBU Európa-bajnoka is volt. Nem lesz könnyű dolga Kownacki ellen, de még egy ilyen lehetősége, hogy a WBA eliminátora legyen nem valószínű, hogy lesz, így mindent meg fog tenni a győzelemért. Ráadásul New York és a Barclays Center hazai pálya Kownacki-nak, nagyon sok lengyel bokszrajongó él New York-ban, a hangulat garantáltan jó lesz.

Komment