Kovács Gábor WBC ifjúsági világbajnok lehet szombaton

Fotó: Kovács Bence, Kovács Gábor, Győryné Tóth Zsuzsanna – Feja Box Gym

A Feja Box Gym 21 éves ökölvívója, Kovács Gábor (28-10-1; 7 KO) óriási megmérettetés előtt áll. Június 2-án, szombaton Belgiumban lép szorítóba a WBC váltósúlyú ifjúsági világbajnoki címéért egy belga bunyós ellenében. Ellenfele a 22 éves belga Sebastiaan Steen (11-0, 1 KO) lesz, aki nagyon jó mérleggel rendelkezik. Amennyiben sikerül szombaton megszereznie a WBC ifjúsági világbajnoki övét, Gábor nem kisebb nevek mellé sorakozhat fel, mint Saul „Canelo” Alvarez, Timothy Bradley Jr. vagy Danny Garcia. Többek között már ők is megszerezték ezt a címet fiatal korukban és nagyszerű karriert futottak be. Természetesen ez a cím nem garancia a jövőre, de biztos, hogy könnyebben nyílnak meg az ajtók nagy nemzetközi meccsek felé.

Gábor 9 éves kora óta a küzdősportok világában él és öt éve kezdett el az ökölvívással foglalkozni. Elmondása szerint mindig is szeretett „verekedni”, édesanyja ezért terelgette a küzdősportok irányába, ahol gyorsan jöttek a sikerek. Világbajnoki ezüstérmeket és Európa-bajnoki aranyérmet is szerzett. Gábornak tehát az ökölvívásban nem volt amatőr múltja, 17 évesen rögtön a profik között kezdett Feja Tibor irányításával, és azóta is együtt dolgoznak. Az elmúlt években Gábor nagy rutint szerzett profi mérkőzéseken, fiatal kora ellenére már a negyvenedik mérkőzésére készül szombaton. A tavalyi évben az UBO kisváltósúlyú Európa-bajnoki övét is megszerezte. Joggal bízhatunk benne, hogy ez a viszonylag nagy rutin Gábor javára válik belga ellenfelével szemben, aki ennek a meccsszámnak mindössze a negyedével rendelkezik.  Gábor külföldön is számos alkalommal megmérette magát, tehát már ez sem okozhat igazán gondot neki. Gábor elmondta, hogy felkészült jelenlegi ellenfeléből, tudja, hogy veretlenül áll majd elé Steen, de reméli, hogy vereséggel a háta mögött távozhat majd a szorítóból. „Ő is olyan fiatal és éhes a győzelemre, mint én, azt gondolom, hogy egyenlő esélyekkel indulunk.”

Gábor komolyan veszi hivatását, jelenleg profi ökölvívó karrierje mellett a Testnevelési Egyetemen tanul edzői szakon. „Szeretném a jövő nemzedékének minél inkább átadni a sport szeretetét és tanítani őket. Jó példát mutatni és lelkiismeretesen átadni a tudásomat.” Gábor közeli tervei között szerepel, hogy akár már az ősszel megmérkőzzön az interim váltósúlyú magyar bajnokkal, Vass János Andrással, de ez még sok mindentől függ. „Soha nem az öveket hajszoltam, az oda vezető út sokkal többet jelent, az addig elvégzett munka mindennél értékesebb.”

Komment