Ki ellen van több esélye Khan-nak? Brook vagy PacMan?

Fotó: Amir Khan – PuzzlePix Fotóügynökség

Amir Khan visszatérését követően szeptember 8-án lépett ismét ringbe. Áprilisi visszatérő meccsén simán verte az első menetben Phil Lo Greco-t, múlt hét szombaton már nem volt olyan könnyű dolga Samuel Vargas ellen. Végül egyhangú pontozással győzött ugyan Khan, de a teljesítménye hagyott kivetni valót maga után. Kondíciójával, technikai tudásával és gyorsaságával nem volt gond, de a védekezésével már annál inkább. Vargas két alkalommal is meg tudta lepni egy jól irányzott jobbossal Khan-t, aminek egyértelműen a szellős védekezése volt az oka. Ha ezt a védekezési hibát kombináljuk a köztudottan gyenge állával, akkor Khan egy komolyabb ellenféllel szemben nagy bajban lehet. Vargas a második menet végén a padlóra is küldte, majd a tizedik menet végén ismét bajba került, mindkétszer a gong mentette meg. Ezt a hibát Brook vagy Pacquiao-val szemben nem engedheti meg Khan, mert annak csúnya vége lehet.

Khan utólag úgy értékelte a Vargas elleni meccset, hogy igazából befejezhette volna előbb is a mérkőzést, de szüksége volt a gyakorlásra, kellettek neki a menetek éles helyzetben. Ki tudta volna ütni Vargas-t, de nem akarta. Az tény, hogy kétszer is a padlóra küldte a kolumbiait (a második vitatható, hogy tarkóütés volt-e vagy sem), de Vargas így is végig bírta a 12 menetet. Gyakorlásnak mindenképp tökéletes ellenfél volt. Kérdés, hogy ez a teljesítmény mire lesz elég? Sokan osztják azt a véleményt, hogy Brook-hoz és Pacquiao-hoz ez kevés lesz. Vargas is azt mondta a meccs után, hogy Pacquiao ereje túl sok lesz Khan-nak, meg fogja állítani az angolt.

Khan azt tervezi, hogy még az idén megküzdene Pacquiao-val és tavasszal jöhet Brook, de Eddie Hearn ezt pont fordítva gondolja. Hearn úgy nyilatkozott, hogy a rajongók a Khan – Brook meccset akarják, így ennek kell következnie. „Ha nem ez lesz a következő, akkor soha nem fog megtörténni!” Brook is akarja ezt a meccset és váltósúlyra is hajlandó lemenni, így ez az akadály elhárul a brit szupermeccs elől. Hearn szerint pár héten belül kiderül, hogy alakul a jövő, de még az idei évben sor kerülhet a rangadóra.

Eddie Hearn-ről köztudott, hogy nagyon jó üzletember és a döntéseinél a várható bevétel sem elhanyagolható szempont. Khan következő ellenfelével kapcsolatban azt is érdemes figyelembe venni, hogy Khan-nak három meccses szerződése van a Matchroom-al és a következő meccse már a harmadik lesz. Illetve, ha Khan kikap Brook-tól nem biztos, hogy lesz esélye egy PacMan elleni meccsre és ez fordítva is igaz. Hearn döntését nagyban fogja befolyásolni, hogy melyik meccsből lehet nagyobb bevételt szerezni. Valószínűleg Hearn is felmérte Khan hiányosságait és lehet, hogy úgy véli, hogy a két nagy ellenfélből már csak az egyikre kerülhet sor, akkor viszont azt kell választani, akit a szigetországi közönség jobban akar, és aki több pénzt jelenthet. Ez vajon Brook lesz vagy Pacquiao?

Komment